Kuhinjica

28. 12. 2021. 06:00 0

Recept legendarnog kuvara za prazničnu ćurku

Savršeno hrskava, a sočna pečena ćurka san je svakog ko voli ovu vrstu mesa i praktikuje ga za praznike. Da je to moguće napraviti, dokazao je legendarni Gordon Remzi, čiji vam recept prenosimo.

Bez prevelikog filozofiranja i mitova koji se obično vežu za recepte velikih kuvara, Gordon je pripremu ćurke sveo na najjednostavniji način.

Njegov glavni savet je – kvalitetno odraditi pripremu, odnosno uneti dodatne ukuse u meso, marinirati ga u frižideru veče pre pripreme.

Da biste sprečili isušivanje ćurke, dobro je namažite smesom na bazi maslaca i začina.

Sastojci:

ćurka težine od 4 do 5 kg

morska so i sveže mleveni crni biber po želji

2 crvena luka, neoguljena, samo prepolovljena

3 limuna

3 češnja belog luka

6 listova lovora

maslinovo ulje

8 kriški slanine

375 gr maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

jedan mali svežanj listova peršuna

Priprema:

Napravite biljni maslac za mariniranje ćurke: stavite omekšani maslac u veliku činiju i začinite solju i binerom. Dodajte malo maslinovog ulja i dobro promešajte. Dodajte koricu i sok dva limuna, tri češnja zgnječenog belog luka i naseckani peršun. Dobro promešajte.

Unutrašnjost ćurke dobro posolite i pobiberite. Dodajte polovine dva crvena luka, ceo limun i listove lovora.

Ćurku okrenite prsima prema gore i pažljivo dlanovima odvojite kožicu od mesa duž cele gornje površine. Budite pažljivi, koža se ne sme raspući.

Kada ste odvojili kožicu, ispod nje nagurajte smesu pripremljenog maslaca pazeći da ga rasporedite jednako na svim delovima. Ostavite jednu veliku kašiku smese kojom ćete premazati ćurku i sa spoljne strane. Zamotajte ćurku u plastičnu foliju i stavite je u frižider veče pre pripreme za pečenje.

Sutradan zagrejte rernu na 220° C. Zalijte ćurku u plehu maslinovim uljem. Posolite i pobiberite spolja. Staviteje u prethodno zagrejanu rernu na 15-ak minuta, da se zapeče korica.

Kada je izvadite iz rerne, zalijte je masnoćom u kojoj se peče, pa preko cele površine posložite kriške slanine i ponovo zalijte masnoćom.

Vratite je u rernu, smanjite temperaturu na 180° C i pecite oko dva do dva i po sata, zavisno koliko je teška. Imajte na umu da će vam biti potrebno pola sata termičke obrade za svaki kilogram purice.

Prelivajte je s vremena na vreme masnoćom iz pleha tokom pečenja.

Kad je izvadite iz rerne, savetuje on, ostavite je da odstoji do dva sata, kada možete da je sečete.

Prijatno!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati