Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

02. 11. 2021. 06:00 0

Krofne: Uspeće i početnicima (VIDEO)

Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado viđen gost, omiljena i među mladima i među starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fantastično mekane, a iznutra potpuno šuplje. Mera je za 30 krofni.

Potrebno je: 

400 ml mleka
50 ml ulja
40 gr kvasca
2 cela jaja
1 kašika šećera
1 prstohvat soli
700 gr brašna + 50 gr za posipanje + 50 gr da se zavše mešanje testa

Priprema:

Kvasac nije potrebno da kisne. U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.

U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje. Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so. Opet izmešati.

Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom. Tome dodati još 50 gr brašna. Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.

Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.

Pobrašnaviti sto, pa istrebiti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.

Malo testo premesite, sve ivice ubacite unutra.Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm. Vadite modlom, veličine koju želite krofne.

Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati. Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.

Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta. Zagrejte dosta ulja, okvirno 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.

Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto. Obavezno poklopite do okretanja.

Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne. Sada se ne poklapa. Pečene krofne izvadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.

Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.

Prijatno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati