Kuhinjica
02. 11. 2021. 06:00 0
Krofne: Uspeće i početnicima (VIDEO)
Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado viđen gost, omiljena i među mladima i među starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fantastično mekane, a iznutra potpuno šuplje. Mera je za 30 krofni.
Potrebno je:
400 ml mleka
50 ml ulja
40 gr kvasca
2 cela jaja
1 kašika šećera
1 prstohvat soli
700 gr brašna + 50 gr za posipanje + 50 gr da se zavše mešanje testa
Priprema:
Kvasac nije potrebno da kisne. U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.
U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje. Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so. Opet izmešati.
Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom. Tome dodati još 50 gr brašna. Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.
Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
Pobrašnaviti sto, pa istrebiti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.
Malo testo premesite, sve ivice ubacite unutra.Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm. Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati. Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta. Zagrejte dosta ulja, okvirno 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto. Obavezno poklopite do okretanja.
Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne. Sada se ne poklapa. Pečene krofne izvadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.
Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.
Prijatno.
Komentari 0
ostavi komentar