Kuhinjica
29. 07. 2021. 15:07 0
3 hrono džema za svačiji ukus
Kada je smišljao danas već čuveni program hrono ishrane, francuski nutricionista dr Alen Delabo želeo je da se u okviru njegovog programa gube kilogrami uprkos tome što se raznovrsno i dobro jede. Zato hrono ishrana, za one koji nisu u restrikciji, uključuje i slatkiše kojima se najčešće krše pravila svake dijete. Jedino ograničenje je da slatko sme da se jede isključivo kao popodnevna užina, između hrono ručka i hrono večere. Jedna od preporuka su i džemovi bez šećera, pa evo tri takva recepta.
Od smokava
Sastojci:
2 kg zrelih smokava,
3 kašike vode,
sok od 1/2 limuna,
sok od 1 pomorandže.
Priprema: Smokve operite, osušite ih krpom, pa odstranite peteljke i svaku isecite na četvrtine. Stavite ih u šerpu, dodajte vodu i mešajte dok ne proključa. Dodajte sok od limuna i pomorandže, pa kuvajte dok varjača ne ostavi trag po dnu šerpe. Vruć džem sipajte u vruće tegle. Ako želite glatku smesu, upotrebite štapni mikser i još malo prokuvajte.
Od pečenih šljiva
Sastojci:
1,5 kg šljiva,
cimet,
1 kašika meda,
po želji šaka oraha.
Priprema: U pleh od rerne ređajte jednu do druge polovine šljiva, presečenom stranom okrenutom na gore. Pospite šljive krupno seckanim orasima i cimetom, pa rernu uključite na najjače. Pecite oko 30 minuta i izvadite iz rerne. Ako šljive nisu slatke, možete ih još vruće preliti kašikom tečnog meda.
Promešajte, ispasirajte i vruć džem stavljajte u čiste tegle.
Od malina
Sastojci:
1 kg malina,
1 štapić vanile,
1/2 limuna,
sveža nana.
Priprema: Maline stavite u cediljku, operite ih pod mlazom vode i cediljku dobro otresite od vode. Preručite maline u šerpu, dodajte uzduž isečen štapić vanile i kuvajte na tihoj vatri. Kad proključa, dodajte listiće sveže nane i mešajte dok ne uvri sok koji su maline pustile. Pred kraj dodajte sok od limuna i vruće sipajte u vruće čiste tegle.
Komentari 0
ostavi komentar