Kuhinjica
06. 05. 2021. 15:05 0
Oblanda ili oblatna? Neki prvi put čuju, drugi je samo tako zovu
Oblande su pravi klasik kada su kolači u pitanju i tu ništa nije sporno. Međutim, ono što jeste je njihovo ime, pa se nedavno na Reditu povela prava polemika da li se pravilno kaže oblande ili oblatne.
- Prvi put u životu čujem izraz oblatna - napisao je jedan od korisnika sa Redita, a onda je usledila salva komentara tipa "kako je to moguće, pa mi je samo tako zovemo".
- Ja sam iz Srema i znam da se kaže oblande (realno piše na pakovanju kad kupuješ), ali u životu nisam čuo nekog da kaže OBLANDE, kod nas su uvek oblatne - bio je jedan u moru sličnih komentara.
Dakle, okreni-orbrni, suština je da oblatne jedu u Vojvodini, dok u ostalim delovima Srbije, oblande. Zašto oblatne? U Vojvodini su reč preuzeli iz nemačkog jezika, koja je izvorno latinska "oblata", što znači beskvasni hleb, presni hleb. A onda su joj Vojvođani dodali slovo n, po istom sistemu kao "vazna" i "karnišna".
Ipak, iako ih različito zovemo, svi ih podjedanko volimo. Zato nadalje u tekstu predlažemo da se držite ovog sjajnog recepta za ukusne oblande!
Žuto-braon oblande:
Žuti fil:
250 g margarina
12 kašika prah šećera
2 kesice vanilin šećera
6 žumanaca
Braon fil:
6 belanaca
12 kašika prah šećera
150 g mlevenog plazma keksa
100 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
I još:
1 pakovanje oblandi
Priprema:
Žuti fil: Penasto umutiti margarin sa prah šećerom i vanil šećerom, zatim dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti.
Braon fil: Belanca umutiti u čvrst sneg uz dodavanje prah šećera. U čvrsto umućena belanca dodati mlevenu plazmu i lagano promešati varjačom da se sjedini, zatim dodati mlevene orahe, takođe lagano sjediniti varjačom i na kraju dodati čokoladu otopljenu na pari i lagano sjediniti varjačom.
Filovanje: List oblande, žuti fil, list oblande, braon fil, list oblande, žuti fil, list oblande, braon fil i list oblande.
Komentari 0
ostavi komentar