Kuhinjica

Direktno.rs

06. 05. 2021. 15:05 0

Oblanda ili oblatna? Neki prvi put čuju, drugi je samo tako zovu

Oblande su pravi klasik kada su kolači u pitanju i tu ništa nije sporno. Međutim, ono što jeste je njihovo ime, pa se nedavno na Reditu povela prava polemika da li se pravilno kaže oblande ili oblatne.

- Prvi put u životu čujem izraz oblatna - napisao je jedan od korisnika sa Redita, a onda je usledila salva komentara tipa "kako je to moguće, pa mi je samo tako zovemo".

- Ja sam iz Srema i znam da se kaže oblande (realno piše na pakovanju kad kupuješ), ali u životu nisam čuo nekog da kaže OBLANDE, kod nas su uvek oblatne - bio je jedan u moru sličnih komentara.

Dakle, okreni-orbrni, suština je da oblatne jedu u Vojvodini, dok u ostalim delovima Srbije, oblande. Zašto oblatne? U Vojvodini su reč preuzeli iz nemačkog jezika, koja je izvorno latinska "oblata", što znači beskvasni hleb, presni hleb. A onda su joj Vojvođani dodali slovo n, po istom sistemu kao "vazna" i "karnišna".

Ipak, iako ih različito zovemo, svi ih podjedanko volimo. Zato nadalje u tekstu predlažemo da se držite ovog sjajnog recepta za ukusne oblande!

Žuto-braon oblande:

 

Žuti fil:

250 g margarina
12 kašika prah šećera
2 kesice vanilin šećera
6 žumanaca

Braon fil:

6 belanaca
12 kašika prah šećera
150 g mlevenog plazma keksa
100 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje

I još:

1 pakovanje oblandi

Priprema:

Žuti fil: Penasto umutiti margarin sa prah šećerom i vanil šećerom, zatim dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti.

Braon fil: Belanca umutiti u čvrst sneg uz dodavanje prah šećera. U čvrsto umućena belanca dodati mlevenu plazmu i lagano promešati varjačom da se sjedini, zatim dodati mlevene orahe, takođe lagano sjediniti varjačom i na kraju dodati čokoladu otopljenu na pari i lagano sjediniti varjačom.

Filovanje: List oblande, žuti fil, list oblande, braon fil, list oblande, žuti fil, list oblande, braon fil i list oblande.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati