Kuhinjica

[ Izvor: stvarukusa.rs ]

06. 05. 2021. 06:56 0

Recept za najbolji slavski kolač

Pratite naša uputstva i napravite najlepši slavski kolač za Đurđevdan.

Sastojci:

1 kg mekog brašna TIP-400

500 ml mlake vode

120 ml ulja

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

20 g svežeg kvasca

1/2 kašičice praška za pecivoPriprema:

Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa u veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedinte. Kada postane gusto mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so. Umesite glatko testo.

Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste. Podelite testo na tri (veliko, srednje i malo) dela. Zatim dublju šerpu premažite uljem i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir.

Veći komada testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi.

Srednji deo testa podelite na tri jednaka dela i razvucite. Sačekajte minut-dva da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje. Svaki deo podelite opet na tri dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva tri dela. Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu. Po ivici napravite krug. Premažite uljem. Prekrijte dok pravite nove dve pletenice.

Poslednji, mali deo testa podelite na dva dela i napravite dve male platenice. Sklonite krpu, pa napravite kao krst od pletenica. Premažite svaku uljem. Treći i najmanji deo testa razvucite i rakijskom čašom napravite pet krugova. Složite krugove jedan pored drugog, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu. Premažite uljem.

Prekrijte folijom i poklopite, pa neka malo odstoji. Pecite kolač na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 20 minuta pecite na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Peče se nekih 45 minuta.

Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati