Kuhinjica
06. 05. 2021. 06:56 0
Recept za najbolji slavski kolač
Pratite naša uputstva i napravite najlepši slavski kolač za Đurđevdan.
Sastojci:
1 kg mekog brašna TIP-400
500 ml mlake vode
120 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
1/2 kašičice praška za pecivoPriprema:
Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa u veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedinte. Kada postane gusto mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so. Umesite glatko testo.
Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste. Podelite testo na tri (veliko, srednje i malo) dela. Zatim dublju šerpu premažite uljem i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir.
Veći komada testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi.
Srednji deo testa podelite na tri jednaka dela i razvucite. Sačekajte minut-dva da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje. Svaki deo podelite opet na tri dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva tri dela. Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu. Po ivici napravite krug. Premažite uljem. Prekrijte dok pravite nove dve pletenice.
Poslednji, mali deo testa podelite na dva dela i napravite dve male platenice. Sklonite krpu, pa napravite kao krst od pletenica. Premažite svaku uljem. Treći i najmanji deo testa razvucite i rakijskom čašom napravite pet krugova. Složite krugove jedan pored drugog, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu. Premažite uljem.
Prekrijte folijom i poklopite, pa neka malo odstoji. Pecite kolač na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 20 minuta pecite na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Peče se nekih 45 minuta.
Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.
Komentari 0
ostavi komentar