Korona

Petar Bošnjaković

25. 01. 2022. 06:04 6

Omikron i tri milijarde

DownToEarth, veganski portal iz Honolulua objavio je 24. decembra na svojoj stranici health, a pozivajući se na razvojni centar Univerziteta u Vašingtonu Health Metrics and Evaluation - IHME, da će se COVID-19 infekcije "povećati u naredna dva- tri meseca i dostići tri milijarde". Čak su i citirali šta je direktor i glavni modelar Dr Kristofer JL Majer rekao: "Zaista izvanredan porast infekcija i dnevnih infekcija na globalnom nivou dostići će vrhunac od preko 35 miliona dnevno, negde sredinom januara.

Mnogi su se primili. Glavni argument je izgleda bio da je u SAD 3. januara registrovano skoro milion novih slučajeva (CDC COVID Data Tracker). Izgleda da je slabo ko primetio konstataciju da "omikron uglavnom izaziva blage infekcije, dok j veliki deo pacijenata bio asimptomatski". Zapravo "prema IHME, oko 90 odsto infekcija je asimptomatsko", ali i "Verovatno će otkrivene infekcije na globalnom nivou biti tri puta veće od prethodnog vrha koji smo videli za delta.". Procenjuje se da je stopa hospitalizacije oko 90-96 procenata niža za omikron u poređenju sa delta, dok je stopa smrtnosti od infekcije oko 97-99 procenata niža za isto poređenje.

Marej konstatuje "Verovatno će otkrivene infekcije na globalnom nivou biti tri puta veći od prethodnog vrha koji smo videli za delta". Ali će stopa hospitalizacije i smrtnosti zbog omikrona biti znatno niža nego u prethodnim varijantama. Ako se broj potvrđenih slučajeva posmatra po danima za ceo svet, od početka do danas, uočava se šest talasa (mada treći i šesti kao da predstavljaju talas sa dve "kreste"). Prvih pet trajali su približno po 4,5 meseci. Ovaj poslednji traje već oko tri meseca, a dostigao je samo 3,79 miliona u jednom danu. Što jes', jes', to je više od tri puta iznad najvećeg vrha pre toga, ali daleko od onih 35 miliona. A sredina januara je prošla.

Radi potpunijeg sagledavanja prikazani su dijagrami nekih najmnogoljudnijih zemalja sveta. Širenje omikron soja najintezivnije se odvija u Severnoj i Južnoj Americi, Australiji i Evropi. U Aziji su zahvaćene Indija i Indonezija, kao i Japan koji u ovom trenutku ima najviše novozaraženih na milion stanovnika, ali skoro šest puta manje nego SAD.

Kažu da su prva dva slučaja otkrivena u Kini još sredinom decembra. U zvaničnim izveštajima se novi soj i ne pominje. Broj potvrđenih slučajeva u jednom danu je prvog januara porastao na 231. Ukupno je do 21. januara registrovano 3.401 potvrđenih slučajeva. Iako je to zanemarljivio u odnosu na SAD, omega soj predstavlja novi izazov za Kinu.

Sve u svemu, od "udarnih" vesti u medijima valja odmah pola baciti u vodu, pa tek onda proveriti izvore. Inače, da bi se pratila dinamika zarazne bolesti neophodno je praviti razliku između potvrđenih, aktivnih i hospitalizovanih slučajeva. Za ove dve poslednje kategorije treba svakodnevno evidentirati i obaveštavati o broju novih slučajeva. To isto važi i za kritične slučajeve. Neke zemlje to i rade. Među zvaničnim statističkim podacima u zemlji Srbiji spominju se samo potvrđeni slučajevi u poslednja 24 časa i ukupno, kao i ukupan broj hospitalizovanih i osoba na respiratorima.

Čini se da će na zapadu korona konačno ipak postati kao grip. Srbija je, naravno, nešto posebno. Ima ih koji smatraju da "Može da se pretpostavi da je ovo poslednji veliki talas, i pošto je stepen prokužavanja ogroman, da će se relativno brzo završiti" jer će "od proleća sledeće godine korona biti endemska bolest, na koju će se većina građana navići, dok će se ugrožene grupe nadalje vakcinisati, kao što se radi sa gripom". Ali Srbija je jedinstvena zemlja u svetu.

Zvanično, broj potvrđenih slučajeva na milion stanovnika je u njoj više nego dva puta veći nego u Evropi, a u odnosu na ceo svet skoro pet puta. Po svoj prilici, Dunavom će proteći još mnogo vode pre nego što se terapija svede na aspirin (obavezno Bajerov) i vruć čaj, a bolest preboli "na nogama" za nekoliko dana. Kao što je postalo uobičajeno za grip.

Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati