Korona

Direktno.rs [ Izvor: Glas Amerike ]

02. 08. 2021. 11:14 22

"Delta soj mogu da prenose i vakcinisani i nevakcinisani"

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da delta soj koronavirusa, koji je jako zarazan, mogu da prenose i vakcinisane i nevakcinisane osobe.

U internom dokumentu u koji je uvid imao Vašington post, CDC apeluje na osoblje da promeni pristup pandemiji zbog delta varijante, kao i da se javnosti predoči opasnost od novog soja. Takođe se navodi da postoje dokazi da oboleli od delta soja često bivaju hospitalizovani ili umiru.

Ipak, CDC ističe i da su vakcine pokazale visok stepen efikasnosti u sprečavanju da se razvije ozbiljna klinička slika ili da se desi smrt. CDC ističe da, iako je šansa da se vakcinisani zaraze znatno manja, i oni mogu prenositi virus kao i nevackinisani, na druge osobe.

Najpoznatiji stručnjak za infektivne bolesti u SAD Entoni Fauči kazao je da se nada da će američke regulatorne agencije narednog meseca izdati dozvolu za trajnu upotrebu vakcina, umesto sadašnje hitne, i da se nada da bi to takođe moglo da ubedi ljude da se vakcinišu.

Predsednik SAD Džo Bajden je objavio da zaposleni u federalnim agencijama moraju da budu vakcinisani, a ako to neće, moraju da nose maske i da se redovno testiraju.

Bajden je najavio i da su "verovatne" nove mere i restrikcije zbog situacije sa koronavirusom, ali i rekao da se nada da će "ljudi shvatiti koliko je važno da se vakcinišu".

Volmart je poslednja u nizu velikih američkih kompanija koja je propisala obaveznu vakcinaciju za svoje zaposlene u SAD. Prethodno su to najavile i velike tehnološke kompanije.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus je kazao da je "teško postignut napredak u pandemiji u opasnosti da bude poništen zbog delta soja".

SZO upozorava da će 47 afričkih zemalja, od 54, propustiti da do septembra vakciniše 10 odsto populacije - što ie cilj postavljen pre nekoliko meseci. U Africi je dat samo 1 odsto od 4 milijarde vakcina koliko je ukupno dato u svetu.

Globalno, samo je 1,1 odsto stanovinka siromašnih zemalja dobio bar jednu dozu vakcine.

Univerzitet Džons Hopkins registrovano je 4,2 miliona umrlih od koronavirusa u svetu i 197 miliona zaraženih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati