Korona

Direktno.rs

08. 01. 2021. 09:45 1

MODERNA VAKCINA "Zaštita može da traje nekoliko godina"

Mislim da je odbačen najmračniji scenario koji su mediji prognozirali prošlog proleća kako bi vakcina mogla da deluje mesec-dva. Propadanje antitela koja generiše vakcina ima vrlo spor trend i zato verujemo da zaštita može da traje nekoliko godina - rekao izvršni direktor Moderne Stefan Bensel.

Početak kampanje vakcinacije i nastavak nadzora nad vakcinom donose i podatke i vesti, koji bi, ukoliko se u budućnosti potvrde, mogli biti više nego utešni. Jedan se odnosi na vakcinu koju je razvila američka kompanija Moderna - u saradnji sa Nacionalnim institutom za alergije i zarazne bolesti (Niad) - koja bi trebalo da štiti od koronavirusa do dve godine.

Evropska agencija za lekove (EMA) juče je dala zeleno svetlo jedinjenju Moderna. Tako je evropski portfolio anti-Covid vakcina obogaćen "novim oružjem". Očekuje se da će prve doze koje će vojska distribuirati stići u Italiju sledeće nedelje: plan odbrane predviđa skladištenje u nacionalnom čvorištu Pratica di Mare i prevoz vojnim vozilima do različitih administrativnih centara.

Sveukupno, tokom naredna tri meseca, 1,3 miliona doza Moderne stići će u Italiju, nedeljno: 100.000 u januaru, 600.000 u februaru i 600.000 u martu. Uz uslovno odobrenje za stavljanje Moderne u promet od Evropske komisije, postojaće dve vakcine koje se mogu koristiti u Evropi, dok se ne odobre druga.

Sledeći koji bi mogao da dobije odobrenje je kandidat za vakcinu iz Okforda - AstraZeneca /Irbm, koji se već koristi u Britaniji. Međutim, odobrenje neće stići pre kraja januara.

 

Vakcina Moderna "pruža nam još jedan alat za prevazilaženje trenutne vanredne situacije", rekao je juče Emer Cooke, izvršni direktor EMA-e. Lek se može koristiti od 18 godina, a u eksperimentisanju na oko 30 hiljada ispitanika i pokazao je efikasnost od 94,1 odsto.

Kako je navedeno, koristi se inovativna tehnologija RNA-messenger, kao što je Pfizer, i zahteva dvostruku dozu. Vakcina ostaje stabilna na standardnim temperaturama hlađenja između 2 i 8 stepeni C tokom 30 dana. Pored toga, očekuju se dugoročni uslovi transporta i skladištenja na standardnim temperaturama zamrzivača od - 20 stepeni C tokom šest meseci.

Ista kompanija napominje da je EMA obezbedila „rigoroznu procenu i detaljne informacije“. Početnih 80 miliona doza vakcine Moderna biće distribuirano u Evropi do septembra 2021. godine: 10 miliona u prvom tromesečju 2021, 35 miliona u drugom i 35 miliona u trećem kvartalu. Dodatnih 80 miliona doza takođe će biti distribuirano 2021. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati