Korona

Direktno.rs

21. 11. 2020. 15:08 2

"Sahrana Irineja rizik, vlast i SPC da se ponašaju po propisima za vreme epidemije"

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) je upozorilo da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, "događaj najvećeg rizika".

- "Ujedinjeni protiv kovida" zahteva da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo, preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije - navodi se u saopštenju.

Ovo udruženje lekara je zatim navelo na šta konkretno misli kada je reč o ponašanju u skladu sa merama:

1. Državni organi imaju zakonsku OBAVEZU da obezbede striktno sprovođenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.

2. Od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevamo da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time spreče širenje zaraze među vernicima.

3. Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice - navodi UPK.

"Ujedinjeni protiv kovida" navode da svako ponašanje koje se kosi sa propisima doprinosi širenju koronavirusa.

- Upozoravamo da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih, naših poznanika, rođjaka i prijatelja. "Ujedinjeni protiv kovida” smatra, uz poštovanje svih verskih osećanja, da organizacija sahrane patrijarha Irineja na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni system i da su u direktnoj koliziji sa zakonom i važećim propisima u vreme epidemije! - ističe UPK i zaključuje u saopštenju:

- Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati