"Sahrana Irineja rizik, vlast i SPC da se ponašaju po propisima za vreme epidemije" | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

Direktno.rs

21. 11. 2020. 15:08 2

"Sahrana Irineja rizik, vlast i SPC da se ponašaju po propisima za vreme epidemije"

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) je upozorilo da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, "događaj najvećeg rizika".

- "Ujedinjeni protiv kovida" zahteva da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo, preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije - navodi se u saopštenju.

Ovo udruženje lekara je zatim navelo na šta konkretno misli kada je reč o ponašanju u skladu sa merama:

1. Državni organi imaju zakonsku OBAVEZU da obezbede striktno sprovođenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.

2. Od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevamo da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time spreče širenje zaraze među vernicima.

3. Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice - navodi UPK.

"Ujedinjeni protiv kovida" navode da svako ponašanje koje se kosi sa propisima doprinosi širenju koronavirusa.

- Upozoravamo da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih, naših poznanika, rođjaka i prijatelja. "Ujedinjeni protiv kovida” smatra, uz poštovanje svih verskih osećanja, da organizacija sahrane patrijarha Irineja na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni system i da su u direktnoj koliziji sa zakonom i važećim propisima u vreme epidemije! - ističe UPK i zaključuje u saopštenju:

- Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tweetfighting

Zoran Živković [30.11.2020.]


Video dana

Pumpaj tu stvar

Anketa

Koji nadimak najbolje pristaje Goranu Vesiću?

Rezultati