Podaci o nabavci respiratora i broju testova - tajna! | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

[ Izvor: CINS ]

07. 07. 2020. 10:53 3

Podaci o nabavci respiratora i broju testova - tajna!

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbio je da novinarima CINS-a dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme jer su strogo poverljivi. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja je odgovorilo da podatke o testovima za koronu kojima raspolaže država ne mogu da dostave jer je reč o poslovnoj tajni.

Od koga je, kada i za koliko para Srbija kupila respiratore i drugu medicinsku opremu, kao i sa koliko testova za koronu raspolažemo – ovo su informacije koje nadležne institucije kriju od javnosti odbijajući da ih daju novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je naveo da su podaci o nabavci respiratora i druge opreme „strogo poverljivi”, a slično je i obrazloženje Ministarstva zdravlja koje broj testova naziva „poslovnom tajnom”.

Nakon što je sredinom aprila CINS objavio da su dve javne nabavke za kupovinu velikih količina zaštitnih maski, naočara, sredstava za dezinfekciju i slično, obustavljene nakon donošenja strogo poverljivog zaključka Vlade, uputili su RFZO zahtev za informacije od javnog značaja.

Tražen je spisak medicinske opreme – poput respiratora, maski, rukavica – koju je ta institucija nabavila od 12. marta do 15. aprila, kao i informacije od koga, kada i za koliko novca je sve to kupljeno.

Posle skoro tri meseca čekanja, umesto odgovora stiglo je rešenje o odbijanju u kojem RFZO navodi da se ovaj zahtev smatra nedopuštenim.

- Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja (…) kao i dokumentacija o tome su označeni oznakom stepena tajnosti ‘strogo poverljivo - ističe se u rešenju.

Odluka da je reč o „strogo poverljivim“ podacima doneta je, navodi RFZO, upravo na osnovu strogo poverljivog zaključka Vlade od 15. marta. Podsetimo, Vlada Srbije je ranije odbila da kopiju ovog zaključka ili informacije iz tog dokumenta koje se odnose na nabavku medicinske opreme dostavi novinarima CINS-a.

Ni broj testova na virus korona kojima raspolaže država nije moguće dobiti.

Naime, koliko Srbija ima testova na ovaj virus pitanje je koje je, nakon male pauze, ponovo postalo aktuelno u javnosti. Novinari CINS-a su još 15. marta uputili Ministarstvu zdravlja zahtev za informacije od javnog značaja u kojem je traženo da nam se dostave podaci o broju raspoloživih, kupljenih i dobijenih testova na virus korona.

Krajem juna, stigao je odgovor – podaci o raspoloživim zalihama medicinskih sredstava predstavljaju poslovnu tajnu. Ipak, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon izjavio je u emisiji Utisak nedelje 28. juna da testova ima dovoljno – 260.000, uz napomenu da „samo nisu izdistribuirani“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

InstAVgram

Zoran Živković [12.08.2020.]


Video dana

Pogled kroz ključaonicu na Aventinskom brdu u Rimu

Anketa

Da li deca treba od 1. septembra da idu u školu ili da se nastava održava onlajn?

Rezultati