Korona

[ Izvor: N1 ]

25. 06. 2020. 15:24 30

Dr Kon o "skrivanju brojki": To je napad na lekare!

"To je nešto što treba da objašnjava onaj ko je to prikazao. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obaveza, prijavljuje svaki lekar kome se desi smrt kad je na radnom mestu, to znači da neko ko to govori, bukvalno napada sve lekare koji su to pisali", odgovorio je epidemiolog dr Predrag Kon, na pitanje o istraživanju BIRN-a u kojem se tvrdi da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrle 632 osobe, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Kako je rekao Kon, na kraju svake epidemije se uvek radi kompletna revizija.


- Pričati o tome da neko zavarava narod, nemam ništa protiv, to neka istražuje dalje i neka objašnjava onaj ko je to izneo. Neko ko umre od apopleksije recimo, ima 85 godina i imao je nalaz pozitivnog kovida, koji nema nikakve veze sa tim. Javnost kada se tako uznemiri tvrdnjom da neko laže, gubi se dalje svaki smisao razgovora. Ja stojim iza onoga što sam govorio i zvaničnih podataka, svaki lekar pojedinačno stoji iza svoje prijave - izjavio je član Kriznog štaba za N1, dodajući da ne mogu da rade reviziju pre nego što se sve završi.

Ponovio je da to nije dupla statistika.

- Ako je onako kako sam ja čitao, to je pisanje, ja taj dokument nisam video uopšte, ono što je zakonom obavezno je prijava zaraznih bolesti, o smrti od zaraznih bolesti ima posebna prijava, sve prijave su u onome što se objavljuje.

Kon je istakao da se oseća zabrinuto.

- Daleko od toga da se osećam da je sve potpuno mirno. Ne znam baš da svi govore da je situacija pod potpunom kontrolom, od mene to niste čuli sigurno. Zabrinutost svakako postoji, jer raste broj obolelih. Što se toga tiče, jasno je da su se dva žarišta pokazala, to je u Novom Pazaru i imamo situaciju u Beogradu, ali vezano je pre svega za domove gde su studenti.

Kako je kazao, bitno je shvatiti da je ovo što se dešava u Novom Pazaru u vezi sa proslavama. Što se utakmica tiče, kaže, zabrana je ostala za 5.000.


- Takođe, vrlo jasne preporuke su da mora da bude razmaka i da bude obezbeđeno takvo ponašanje na stadionu. Mislim da 95 odsto ljudi misli da to nije moguće, ali ja spadam u onih pet odsto koji tvrde da je moguće, da se razgovara s navijačima, objasni se... - kaže Kon.

Kako je rekao, otvaranje je nužnost. Ističe da smo, kad je doneta odluka o otvaranju, imali mirnu situaciju, te da smo jednog dana došli čak i do broja od 18 novozaraženih.

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244, objavio je BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati