Korona

14. 03. 2020. 11:16 26

Vučić: Očekujemo da mnogi ostanu bez svojih voljenih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na konferenciji za medije posle sastanka kriznog štaba da će smrtnih slučajeva u Srbiji od koronavirusa sigurno biti, a da će država i institucije činiti sve tako nešto svedu na minimum. Ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

- Očekujemo da mnogi ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo - rekao je Vučić u obraćanju novinarima, kao i to da niko ne treba da brine za osnovne životne namirnice.

- Da godinu dana nemamo ništa novo što bi neko uradio, da nemamo nikakve nove proizvode, imamo dovoljno zaliha i nikakvih problema neće biti sa osnovnim namirnicama, uljem, pšenicom, brašnom. Sprečićemo izvoz namirnica za najmanje 30 dana. Dezinfekciona sredstva odlukom Vlade takođe nećemo moći da izvozimo - rekao je on.

Dodao je da je koronavirus opustošila mnoge prodavnice širom sveta, ali da se u Srbiji to neće desiti.

- Bečke, njojorške prodavnice su ispražnjene. U Luksemburgu nema ništa. Niko kod nas neće ostati gladan, u to nema nikakve sumnje. Juče je bio najgori dan od 1987. što se tiče stanje berzi. Očekuje se da se to nastavi. Ogroman je broj mrtvih u Zapadnoj Evropi, najviše u Italiji i Španiji. Naša srca su uz bratski italijanski narod i želim im da izađu iz užasne krize u kojoj se nalaze - rekao je.

Do sada, kaže Vučić, imamo 41 zaraženog, nema sumnje da će ih biti još.

- Dobra vest je da je njih 20 na bolničkom lečenju, a samo jedan je na respiratoru. Ovo nije kao kolera ili kuga, kako misle novinari. Smrtnost u Italiji od rođenja do 29 godina je nula, nijedan slučaj. Od 30 do 50 je 0,6. Najviše je dramatično od 60 nadalje, kao i preko 70 i 80 godina.

"Stariji da ne izlaze napolje"

Zamolio je penzionre da ne izlaze čak ni do prodavnice, a da zamole mlađe da im dostave šta im treba. To je prva uvela opština Stari grad još pre tri dana.

- Molim starije sugrađane da ne izlaze na ulice, molim ljude iz gerontoloških centara da ne puštaju penzionere da idu u prodavnice. Neka im mlađi to donesu, uzmu novac, vrate novac i kraj priče. Molim penzionere da ne izlaze. Vaši životi su u pitanju, ostanite kod kuće, a mi ćemo naći način kako da vam dostavimo namirnice. Niko neće da umre od gladi, hrane ima dovoljno - ponovio je.

"Imamo sedam miliona predsednika, svi sve znaju"

- U našoj zemlji ima sedam miliona predsednika i svi znaju najbolje šta treba da se radi. U strahu su velike oči. Ljudima su svi krivi kada se nešto dešava. Pozivam ljude da budemo ujedinjeni. Ja sam ovde i ključne odluke ću da donosim koje ćete videti u narednim danima. Donosiću najteže odluke kao što sam ih donosio prethodnim sedam godina. Kada mi je lepo da vas vodim kad primam nagrade od Putina i Merkel, biće mi zadovoljstvo da budem vaš predsednik i u teškim trenucima kada nas zadesi neka pošast - rekao je Vučić.

"Respiratori su od danas državna tajna"

Na novinarsko pitanje o respiratorima, propisno se iznervirao.

- Šta vas briga odakle respiratori? Respiratori su od danas državna tajna. Pišite šta hoćete vi iz tupave političke oligarhije, a mi ćemo da činimo sve za naš narod. Ja sam ih nabavio za narod, pa me pitajte kad sve prođe odakle sam ih nabavio.

"Nećemo za sada uvesti vanredno stanje"

Kada je reč o vanrednom stanju, Vučić kaže da ne isključuje njeno uvođenje.

- Vanredno stanje podrazumeva najteže moguće mere. Nismo ni uveli moratorijum na odlaske u škole zato što smo pametni. Ne možete da terate ljude u izolaciju zato što su to najteže mere. To je potrebno držati do poslednjeg, a prvog neophodnog trenutka. Ne isključujem takvu mogućnost, ali vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar vojni pošalje vrhovnom komandantu dopis da je bezbednost građana ugožena. U tom slučaju nema više kafića, restorana, sve će stati. Vojska će biti na ulicama, zna se šta će biti sa granicama.

"NBS neće štampati ni dinar, naš sistem je odgovoran"

- Guvernerka Tabaković će izaći sa novim rešenjima narednih dana. Koliko god budemo mogli pomoćićemo firmama. Deo plata ćemo pomoći kao država u isplati. Narodna banka neće štampati ni dinara, i zato sam vam i govorio o deviznim rezervama. Naš sistem je odgovorniji i ozbiljniji nego što je ikada bio.

"Ko krši odluke države, biće kažnjen"

- Donosimo strateške odluke, a ne na osnovu toga što je rekla mama, tetka, strina ili neki nesrećnik na internetu. Svako ko je kršio odluke države biće kažnjen. Država određuje pravila i zna se kako će da se poštuju, a ne zato šta svako misli da je država i zato što je mnogo pametan ili uplašen. Za škole, ne znam kakva je odluka doneta. Mogu da vam kažem šta ja mislim, a to samo malim delom može da utiče na odluke. Uradićemo ono što je najbolje za našu decu. To nije samo pitanje naše dece nego i najstarijih. Moramo da brinemo i o njihovim roditeljima. Koju god odluku donesemo, donosićemo na osnovu konsenzusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati