Kolumne

Živan Haravan

30. 09. 2024. 07:08 1

Ko je satiričar i koju je školu završio za to "zvanje"?

Koga, baš, zanima šta je to satira i ko su satiričari može sve to da pročita na Vikipediji. Ovo je pokušaj da o satiričaru i satiri progovorimo iz našeg ugla, iz naše stvarnosti i svakodnevice.

Ko je satiričar? Koju je on školu završio za "zvanje" satiričara?

Satiričar je onaj koji svesno ili podsvesno izlazi iz svoje zone komfora i slobodnog vremena i prateći zbivanja na javnoj društvenoj sceni, javno reaguje kada uoči razne društvene anomalije. Na sebi svojstven način.

Satiričar je slobodan čovek koji se gnuša na pomisao da se "upiše", počev od ribolovačkog društva, pa sve do neke političke partije - stranke. Jer, to podrazumeva odricanje od dela svoje slobode i prihvatanja pravila koja su utvrđena raznim dokumentima u bilo kojoj vrsti društvene organizovanosti.

Istovremeno, satiričar je protivnik bilo kod oblika anarhije. On veruje u državu, a ne u "čovekovu prirodnu sposobnost autokontrole". Baš zato, satiričar traži i očekuje od države da spreči, kao njegov zaštitnik, svaku pojavu anarhije, bezvlašća i svih raznovrsnih društvenih anomalija.

Satiričar, na sebi svojstven način, izvrće ruglu, podsmehu, kritici sve ono što je u suprotnosti, počev od Ustava, pa do svih pozitivnih zakona države.

Svaki autokrata, u svojoj intimi, daleko, daleko više ceni otvorenog, "otrovnog", rečitog, dovitljivog satiričara, od svih njegovih dobro plaćenih poslušnika koje, duboko i sakriveno u sebi, prezire.

U nekim državama koje su pretvorene u pokusne laboratorije za ispitivanje granica čovekove izdržljivosti na
samoponiženje, satiričar je prokazan i prikazan kao neprijatelj nacije, države.

U tim laboratorijama satiričara, zasigurno, pojede mrak!

U našem slučaju, režim i "najveći sin naroda i građana" nisu još uvek, dosegli taj nivo državne torture, ne zato sto je naša vlast humanija, već zato što ljudstvo ovog podneblja nije podobno za pomenutu vrstu pokusne laboratorije.

Utoliko je domaćem satiričaru lakše, jer, tu i tamo dobija slamku kroz koju može da diše.

Satiričar je - bez završene škole! Da, baš, tako! Nigde u svetu i kod nas ne postoji škola ili fakultet koja će vam dati diplomu sa zvanjem - satiričar.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati