Kolumne

mr sc. med. Aleksandra Parojčić

30. 10. 2023. 09:32 0

Kako da sačuvamo mentalno zdravlje nacije?

Poslednje zasedanje Skupštine Republike Srbije je ponovo pokazalo, da ni nakon tragičnih događaja u maju, ni posle femicida sa 28 žrtava, porodočnog nasilja, pucnjava širom zemlje, vlast ne pokazuje ni naznake smanjenja agresije. Naprotiv, režimski mediji su još glasniji i brutalniji, naslovne stranice prepune poruka mržnje, podsmevanja, kao i direktnih napada i laži. Nije nikakvo čudo što se ta atmosfera preko medija preliva do škole, porodice i ulice. Narasta autoagresivnost, raste netolerancija na svakom koraku, od saobraćaja do pijace.

Istraživanja mentalnog zdravlja, sprovedena pre samo godinu dana pokazuju da je svaki četvrti građanin tokom života imao potrebu za psihološkom podrškom, a trenutno se jedna trećina može smatrati ugroženom, posebno mladih i žena.

Život savremnog stanovnika evropskog kontinenta podrazumeva stabilnost, pre svega obrazovnog i zdravstvenog sistema, zadovoljenje osnovnih životnih potreba građanina, pravo na zdravu životnu sredinu, što su sve preduslovi zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog.

U Srbiji danas stabilnost ne postoji. Da bismo sačuvali ono što nam je od mentalnog zdravlja ostalo a onda ga i lečili, preduslov je da se od društva nasilja i podela, vratimo društvu vrednosti i normalnosti. Za takvu promenu potrebna nam je odgovorna vlast koja će emitovati pristojnost, toleranciju i dijalog u našu svakodnevnicu. Samo u takvoj novoj realnosti moguće je obezbediti veću dostupnost usluga psihološke i psihosocijalne zaštite u zajednicama što podrazumeva zapošljavanje psihologa i psihijatara ali i inovativna zakonodavna rešenja koja će ograničiti govor mržnje i diskriminaciju svake vrste. U tom smislu ulaganje u mentalno zdravlje, uvođenje evropskih zakona u ovoj oblasti, nije ništa drugo do vraćanje prednostima, zasnovanim na tradiciji našeg naroda, vraćanje sebi i način da se mentalno zdravlje nacije regeneriše.

mr sc. med. Aleksandra Parojčić, Stranka slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati