Kolumne

Živan Haravan

21. 10. 2023. 07:00 2

Slobodni i preslobodni mediji

Naša opozicija i slobodni mediji zgroženi su nastojanjem režima da, kako kažu, novim Zakonom stvori uslove da država preuzme kontrolu i dovede u pitanje opstanak slobodnih medija u Srbiji. A, to je, zapravo, zamena teza. Država je, poodavno, stvorila sve uslove da na našoj javnoj medijskoj sceni vladaju, ne slobodni, već - preslobodni mediji.

Veliku manjinu slobodnih medija demantuje postojanje neograničenog broja preslobodnih medija koji svojom slobodom izražavanja i njihovim odnosom prema stvarnosti, prevazilaze sve granice. Za njih ne postoje nikakve granice i zato su - preslobodni.

Ako se neki čovek samo osvrne na naslove štampanih preslobodnih medija, prevrne mu se želudac. Ali za to nisu krivi preslobodni štampani mediji. Kriv je njegov preslab želudac.

Kada bilo koji elektronski medij pozove u goste predsednika Vučića, šta će čovek, mora da se odazove, jer on se izborio za njihovu preslobodu i zato se rado odaziva na svakonedeljni, a često i svakodnevni poziv. Pitanja njegovih domaćina su, prethodno dogovorena sa predsednikom ili njegovom službom, uljudna, pristojna i u skladu sa neograničenom slobodom savijanja kičme voditelja.

Koliko predsednik Vučić respektuje i ima strah od preslobodnih voditelja, svedoči i činjenica da mu se jedan od preslobodnih, koji sebe smatra novinarom, obraća sa "ti". Možda bi mu Vučić i i zamerio na toj intimizaciji, ali kud bi to smeo, sve u strahu da ga više neće zvati ni taj i ni jedan drugi od preslobodnih TV medija.

Slobodni mediji su oganičili svoju slobodu striktnim poštovanjem novinarskog kodeksa, ličnim vaspitanjem, obrazovanjem i bespoštenom borbom za istinom. A, apsolutna istina, filozofija kaže, ne postoji.

Slobodni novinari slobodnih medija su uvereni da su vaspitani i pristojni ljudi sve dotle dok se u nekom trenutku ne nađu oči u oči sa predsednikom Vučićem. Kada mu postave bilo koje pitanje, tek tada, u odgovoru predsednika, shvate da je njihovo pitanje - nepristojno. I umesto odgovora, malo fali da te slobodne novinare uputi na SNS-ovu akademiju za mlade lidere. Na prevaspitanje i učenju pristojnosti.

Naš medijski prostor je preplavljen preslobodnih medija sa tendencijom njihove, još veće, ekspanzije. To dokazuje da smo, pored ostalih pokazatelja uvek, bar, jedan korak ispred EU, pa i šire.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati