Kolumne

Živan Haravan

05. 10. 2023. 09:53 2

Voluntarizam i(li) realizam

Kada izuzmemo one koji na krilima voluntarizma, zarad svoje promocije i ličnog bogaćenja, "podgrevaju" određen broj svog naroda da ostvari svoj političko-ratnički cilj i da krenu "grlom u jagode", valja imati, bar, razumevanje prema autentičnim desničarima.

Desničari i njihove partije svuda, pa, i kod nas, imaju pred sobom maksimalističke ciljeve za čije su ostvarivanje dovoljne, kako verovatno misle, volja želja i spremnost za žrtvu. To je ideologija, zasnovana na čistom princimu voluntarizma. I bez obzira što je istorija pokazala i dokazala da bez, prethodno, racionalno razrađene strategije i drugih važnih preduslova, nema pobede, volumentarizam nije nestao kao vid političkog delovanja.

Naše sveže rane su uzaludna(!?) pogibija tri srpska ratnika koji su vođeni željom i voljom krenuli na put bez povratka. No, desničarske stranke su sastavni deo političkog mozaika svake države. Nije politički korektno nipodaštavati njihovu privrženost tradiciji svog naroda i očuvanju njegovog identiteta.

Na drugoj strani naše političke scene su takozvane proevropske partije. Nisu Evropa i Amerika, baš, med i mleko, privrženici pravdi i istinskoj demokratiji, već su privrženici svojih geopolitičkih interesa. Ali, u realnosti, u njihovim rukama su “štap i šargarepa”. Znaju to i vide sve naše proevropske stranke i zato traže ispunjavanje svih uslova i pravila za prijem Srbije u EU.

One sagledavaju realnost vremena u kome živimo i ma koliko se njihovi pojedini lideri kleli u Kosovo, ipak, hoće Srbiju u EU sve u nadi da će u toj i takvoj zajednici država vremenom i nekakvom demokratskom i diplomatskom akrobatikom, ako ne vratiti Kosovo Srbiji ono, bar, pronaći čarobnu formulu mirnog suživota srpskog i albanskog naroda.

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati