Kolumne

[ Izvor: Biljana Roganović ]

28. 08. 2023. 06:47 7

Mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod

Nova školska godina počinje tačno 1. septembra, iako je to petak i iako se ranijih godina, kada se desi da prvi septembar padne krajem radne nedelje, u škole polazilo u ponedeljak. Alli ne, sada mora baš petak! Prva u nizu besmislica koje će snaći svakog učenika ili prosvetnog radnika i koja nas posredno upućuje da je ova školska godina po nečemu posebna.

Sem toga, ništa novo, produktivno, nije donela sadašnja Vlada Republike Srbije, niti se spremila za predstojeću školsku godinu.

Uvode prve nedelje "tematske razgovore i radionice" (?!), a većina prosvetnih radnika nije osposobljena za to da deci bude psiholog, pedagog, pronikne u njihovu svest, na pravi način ih u tih prvih pet dana uvede u školu, iako su, sem prvaka, godinama u njoj i znaju kako sve funkcioniše...

Mogu to oni koje nazivamo opštacima, ali šta je sa fizičarima, hemičarima ili u srednjim stručnim školama inžinjerima, kojima to nije bliska oblast? Znači jedno veliko ništa, samo još veće zbunjivanje i sluđivanje i đaka i nastavnika i posredno podsećanje da je prošla školska godina završena tragedijom.

Stanje opsadno, barem u školama, i to vide i učenici i roditelji i nastavnici i direktori i svi su sluđeni još više.

Onda u drugoj nedelji slede famozni inicijalni tesovi, koji se ne ocenjuju, ali se prave tabele, analiziraju. I znamo da se moraju, ipak, nekako rezultati preneti na papir, ovako ili onako. A učenici kao učenici, kada znaju da nešto nije za ocenu - i ne potrude se da urade kako valja. Da ne govorimo o tome da će se dogoditi da u tih pet dana u jednom odeljenju tri nastavnika imaju inicijalni test. To ne ide i ne može tako, ali ako Vlada i ministarka kažu da može, onda je to zakonito, zar ne?

I to je opet još jedna izveštačena tvorevina, pritisak koji nas podseća na ono što treba da zaboravimo: stravična dešavanja od 3. maja. A u uputstvu Ministarstva prosvete piše da se ne pominje tragedija u "Ribnikaru".

I tako, eto, očekivali smo neke konkretne korake, a dobili besmislena upustva koja nas vraćaju na strahovita dešavanja u maju mesecu, koja ne smemo zaboraviti. Ipak, umesto da svi zajedno radimo nešto da se tako nešto nikada više, mi kao "guske u magli" bauljamo i samo možemo da se nadamo da se nikada strašna tragedija neće ponoviti.

Da li ste Vi koji radite u tom Ministarstvu ikada radili u školi?

Biljana Roganović, nastavnik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati