Kolumne

Dragiša Čolić

07. 06. 2023. 10:44 8

Ko ima "vaki kavasaki"

Prema jednoj legendi u nekoj zemlji na brdovitom Balkanu kupio jedan lokalni đilkoš motor kavasaki i zajahao ga na seoskoj štrafti – sve pravi krugove, na opšte oduševljenje svojih seljana koji zadivljeno šapuću - To je Žiks, iz milošte ga zovemo Žikson!

A Žikson ze zajgtrao i odjednom počeo da viče - Ko ima ‘vaki kavasaki, Ko ima ‘vaki kavasaki'... Žiksova raja oduševljena - To je naš Žiks... Odjednom - Tras, bum, pljas! Žikson udari u zid! Pritrčaše prolaznici, izvukoše ga ispod slupanog motora i srušenog zida, on živ, ali totalno ugruvan.
Zašto se q…š, pitaju ga, šta ti znači ono što si ponavljao – Ko ima ‘vaki kavasaki! Ko ima ‘vaki kavasaki"! Nisam znao gde su kočnice, odgovori Žiks.

Imamo i mi našeg Žeksona, zvanog Žeks. On ima mnogo para, ne zna šta će sa njima, pa odlučio da sagradi dvorac na Dedinju. Dobro, nije on jedini, koji ima taj problem, u svetu ima još ljudi sa puno para – Bil Gejts, na primer, ali on kad gradi, najpre utvrdi šta hoće da gradi - ako gradi poslovnu zgradu gradi je na Vol Stritu, a ako gradi dvorac, gradi ga na nekoj tajnoj lokaciji gde može mirno da uživa u tišini doma svog.
Kod našeg Žeksa nema toga - on gradi, pa šta ispadne. On se drži onog narodnog - važno je da bude veće, jer ako se ne vidi, kao da ga i nema, a što se tiče stila i neobičnije od okolnih zdanja. On je očigledno ljubitelj razbarušenog stila koji se, na primer, može sresti u selima na putu od Požarevca ka Velikom Gradištu gde su gastarbajteri poreklom iz tih krajeva na svojim imanjima podigli zamkove najrazličitijih oblika i veličina, a nema tragova da su u njima ikada živeli, a ko zna i da li će. Problem je međutim u tome što oni to podižu na svojim imanjima, a Žeks na gradskom građevinskom zemljištu, uređenom urbanističkim uslovima i brojnim institucijama zaduženim da to što je propisano i štite.
Možda bi i on drugačije rezonovo da se u gradu nije pojavio novokomponovani šerif, zvani gradonačelnik, koji je odlučio da usred grada podigne kuću duplo veću i višu od okolnih zgrada. A pošto i naš Žeks pripada istoj naprednoj vladajućoj opciji u kojoj je njen vladar ustanovio princip – Moj je veći, on nije imao kud, tako da je njegov dvorac, u koji može da stane i kompletna ekipa rijalitija Zadruga, sa sve pratećim osobljem, morao da bude veći.

Ono što je zajedničko i kod Žeksa i kod pomenutog lokalnog šerifa je da ni jedan ni drugi nisu vodili raćuna o lokalnim propisima i urbanističkim uslovima, a nije bilo nikog da ih u tome spreči, jer kad su tako važne napredne odluke u pitanju lokalna napredna adnministracija nije želela da se meša, pa sve ostalo može da ide u fajlu kolateralne štete.
Ostaje međutim pitanje - šta ako ovu naprednu vladajuću političku opciju sutra zameni neka još naprednija opcija, koja će imati svog lokalnog šerifa, a svakako i svoje žiksone, pa ovi krenu u akciju i naiđu na čardak ni na nebu ni na zemlji na kome je ispisan naziv - KAVASAKI, a ispod toga - Naš je Žekson sagradio dvorac fin, na fasadi ćirilicom napisao МАДЕ ИН.

Dragiša Čolić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati