Kolumne

[ Izvor: Dragiša Čolić ]

17. 05. 2023. 06:00 9

Zašto?

Aleksandar Vučić je čovek koji ne trpi kompetitivnost. Ne propušta priliku da istakne da je on čovek iz sporta (ako se navijačke grupe – pogotovu iz današnje vizure, mogu i svrstati u sport), a osnovna vrednost koja ti vremenom od sporta ostane je sportski duh koji podrazumeva takmičarski fer plej – u životu, poslu... jednako kao u sportu. To bi za početak bila konstatacija ovog autora, koji se svojevremeno intenzivno bavio sportomu, na bazi ne samo sopstvenog iskustva, već i iskustva dugih ljudi s kojima se u životu družio.

A Aleksandar Vučić je totalno suprotan tip - antisportista do... (srži - ovo zbog I.V. urednika portala Direktno koji mi menja svaku iole nepristojnu reč). On, Vučić, samo pokušava da oponaša sport, a pritom i vara, što je druga karakteristika koja ga od sporta totalno udaljava. Odmah po prvoj šetnji građana pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, na kojoj je prema skromnim procenama bilo najmanje 50.000 građana on, kao predsednik „svih građana Srbije“ nalazi za shodno da daje svoju procenu o broju učesnika protesta - najviše 9.000, i da najavi svoj protest za 26. maj, na kome može da iskupi i tri miliona ljudi.

Dobro to je hiperbola, ako je i od Vučića mnogo je, ali taj skup će biti mnogo veći od ovog koji su oni drugi održali, reče ON.
I tu dolazimo do prvog ZAŠTO gospodine predsedniče. Prvo, koji su to oni drugi - ovde ublažavam vašu kvalifikaciju i ne koristim terminologiju kojom vi i vaši te građane, učesnike protesta nazivate, zar vi niste ono za šta ste se prilikom preuzimanja predsedničke funkcije zakleli - da ćete biti predsednik svih građana Srbije.

Drugo, čega ima lošeg u zahtevu građana da ih država zaštiti od nasilja, koje se ispoljava svuda - da pomenem samo tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" i masovna ubistva u selima u okolini Mladenovca, a da ne pominjem ona prethodna - grupa Veljka Belivuka i dr. Pa od koga će građani to da traže, ako ne od vlasti koja ovu zemlju vodi već 11 godina. I u čemu je to politizacija, a ne legalan zahtev građana da žive u sigurnijoj zemlji. I zar je važno ko je bio inicijator tog protesta - građani spontano ili oni „lešinari“ - opozicija. Bili ste i vi u opoziciji. Hoćete li da kažete da vam kao opozicionaru to ne bi palo na pamet, jer bi oni u vlasti to mogli da okvalifikuju kao politizacija.
Iz toga sledi sledeće ZAŠTO - čemu pokazivanje mišića i najava „mog skupa“ - da to je vaš skup, jer vi lično ste u ovoj zemlji uspostavili apsolutnu vlast, uz pomoć svojih vernih trabanata, koji će biti veći od njihovog? A ta ideja je posebno eskalirala posle prošlonedeljnog protesta građana na kome je učestvovalo više od 100.000 ljudi, jer niste čak ni obećali da ćete raditi na ispunjenju njihovih zahteva. Vi kažete nije 100.000 nego 11.576. Dobro, vaš će da bude veći, ali zar je to i važno. Da je jedan od građana čiji ste vi predsednik to javno zahtevao, vi ili vaši bi bili dužni da ga udostojite odgovora, pa kakav god on bio.

I pripreme za taj „veličanstveni“ skup su počele. Da počnemo od gore pomenutih prevara.
Da li je tačno da se ti vaši verni pobornici zapošljavaju na određeno vreme od tri meseca i da su svi oni dužni da dođu na vaš skup – usput da obezbede i još po pet „dobrovoljaca“, te ako to ne urade, ugovor o radu im neće biti produžen. Ako je to tačno – a i vi i ja znamo da jeste, nije li to protivno i Zakonu o radu i sudskoj praksi koja te ljude ne štiti od tih zloupotreba. Neće vam biti teško da to sebi priznate – javno, to i ne očekujemo, jer vi ste kako ovi vaši objavljuju bili najbolji student u istorij pravnog fakulteta u Beogradu. Ja nisam, nit’ sam se time bavio, a eto shvatio sam.

Ako ne verujete, evo vam nekih lako proverljivih dokaza - mi advokati ćemo lako pronaći i druge, ako u ove ne verujete:

U Aranđelovcu je za 26. maj bilo zakazano takmičenje iz srpskog, pod nazivom Čitalići. I čitalići se za to takmičenje pripremali, ali njega neće biti. Stigao je dopis da je otkazano - nema slobodnih autobusa.

- Zvali kevu iz MZ i nude putovanje 26. u BG i kažu vodimo vas u obolazak hrama Svetog Save i Kalemegdana. Pita keva, a miting? Kažu. Paaaaa ... i miting. Kaže keva, onda odjebite, zovite kada budete išli u banju, a Vučića vodite na Kalemegdan.

Ima još toga, ali da ne smaram. Imam čak i jedan predlog za vas - ako proglasite opštu mobilizaciju, moglo bi vas biti i svih sedam miliona. Just think about. You know what does it means.

Nego kad smo već kod autobusa, da li je tačno ono što saopštava J.T. predsednik sindikata vojnih penzionera:

- Zar preko 4 miliona evra koje troše na autobuse, hranu i dnevnice ne mogu dati za lečenje naše dece ...

A nije to ni sav trošak - kod tolikih autobusa i tolikih ljudi, Srbija će tog dana stati. Koliko to košta. Jesmo li zaista toliko bogati. Šta ako zapadni kreditori zavrnu slavine za dalja zaduživanja. I takvi predlozi su se mogli čuti prilikom zadnje rasprave u Evropskom parlamentu povodom akcije “Telekom”.
I na kraju, najvažnije pitanje: Zašto baš 26. maj - petak! “Oni drugi” kažu da će šetati do ispunjenja zahteva, koje vi, već ste rekli: Ne dam Gašića, nemate nameru da ispunite. A zauzeli su petak kao dan svojih okupljanja. Šta ako se ovih vaših tri miliona susretne sa onih drugih par stotina hiljada koliko bi ih dotle ako ovako nastave moglo biti. Ne verujem da vi koji sve znate najbolje niste o tome razmišljali, a ne želim ni da poverujem da vi to zaista i želite.
Ne bi li, gospodine Vučiću, bilo poštenije, ako već nemate pametnija posla, da i jedni i drugi organizuju merenje čiji je veći na “ferku” - kao bivšem navijaču, koji je kako negde pročitah, bio hrabar i isticao se u tučama, taj vam je termin svakako poznat. Onako - bez autobusa i ostalih pratećih pojava. Pa ko dođe - došao iz stvarnog ubeđenja, redovnom autobuskom linijom, kolima, auto stopom, pešice... Ista pravila za obe strane, pa da se vidi čiji je veći. Ovako, po pravilima koje ste vi ustrojili nije fer - amateri protiv profesionalaca, plaćenih i mojim parama kao poreskog obveznika.

To bi bilo fer, mada ne verujem u to - rekoh gore da vi niste sportista, nego navijač.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati