Kolumne

[ Izvor: Bratislav Marković ]

14. 05. 2023. 07:00 12

U teretane, ne u streljane

U danima kad deca i nevini ljudi stradaju kao u ratu, država te ne štiti, jer ona u praksi ne postoji. Sistem se raspao, a najviši državni funkcioneri ne izlaze među građane da sa njima upale sveće nevinim žrtvama, jer hrabri su samo na televizijama dok vode monologe, kao i na društvenim mrežama, gde bezuspešno pokušavaju da budu duhoviti u pogrešno vreme, dok građani tuguju zbog tragedije koja nas u miru nikada nije zadesila. Očekuješ da bar patrijarh bude glas razuma, ali on vređa žene nazivajući ih pogrdnim imenima. Šta ti je činiti?

Ostao si sam sa svojom porodicom. Skuvaj kafu i zagrli bračnog druga. Pozovite decu u dnevnu sobu. Pitaj ih kako su. Da li se plaše.

Da li su uznemireni? Ohrabrite ih zajedno. Možda vam njihov problem izgleda smešno i besmisleno, ali nije stvar u tome kako vama izgleda njihov problem, već kako u njihovim malim, mudrim, neiskvarenim i neiskusnim glavicama taj problem ume da bude nerešiv. Ne gledajte rijaliti. Izađite sa njima u park. Saslušajte ih. Ne vičite na njih zbog ocena. Petica ili trojka, svejedno, važno je da su zdravi, dobri i veseli. Nemojte da se svađate sa razrednom ili sa drugim roditeljima u viber grupi. Znam, uvek postoji neka dosadna mama koja smara oko ocene njenog deteta na poslednjem pismenom iz matematike. Pomozi joj da shvati da dvojka nije smak sveta. Ne napadaj razrednu.

Mnogo je dece u razredu, malo vremena. Škola ili nema psihologa, ili je samo jedan na njih 300. Direktor škole ionako sve probleme gura pod tepih. Pronađi u sebi toplinu za ljude koji provode vreme sa tvojom decom i trude se da ih kako-tako nešto nauče. Nisu idealni, znam, ali nije im lako. I oni imaju svoju decu. Koliko im vremena ostane za njih?

Razvijaj kod svoje dece empatiju prema drugarima i svima u njihovoj okolini.

Podrži ih u bavljenju sportom. Ako su uspešni, bodrite ih na takmičenju, utakmici... Ali nemoj da zviždiš i da vređaš decu iz protivničke ekipe. To su isto nečija deca. Možda deca tvog kuma, komšije, kolege sa posla, ili one gospođe iz "Maxija" koja ti je rekla da je jutros stiglo sveže voće i da ga obavezno kupiš.

Čiji god bili, to su deca tvojih sugrađana ili sunarodnika, sapatnika. Ako ne treniraju ništa, povedi ih u teretanu, nikad u streljanu. Posle toga svratite na kafu ili sok... Ako nemaš para, napravite kući limunadu. Saslušaj njihove "ljubavne probleme". Seti se da je i tebi bio smak sveta, kad ti čežnjiv pogled nije uzvratila Sanja iz druge klupe u šestom razredu i da ti se činilo da je sa tvojim životom gotovo. Ma koliko ti to danas smešno bilo, tvoja deca se osećaju kao ti nekad, a ne kao ti sad.

Imaj razumevanja za kolege na poslu. Ne izgovaraj teške i ružne reći. Upamti, čovek je gospodar neizgovorene, a rob izgovorene reči.

Ne divljaj u saobraćaju. Koliko god žurio, na sledećem semaforu je crveno, tu ćeš morati da staneš. Ne trubi i ne psuj onog ispred sebe.

Možda je to devojka par godina starija od tvoje ćerke koja je neiskusan vozač. Propusti baku i van pešačkog. Možda i tvoja majka nekad to uradi.

Pokušaj da u svemu budeš bolji i da u sebi proizvodiš dobrotu i empatiju za svet oko sebe.

Koliko god nekad teško bilo, shvati, nemamo alternativu.

Bratislav Marković, advokat

(www.bratislavmarkovic.com)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati