Kolumne

[ Izvor: Katarina Mićunović ]

06. 02. 2023. 15:37 6

Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci

U popularnoj filmskoj franšizi "Underworld", soj skoro okamenjenih vampirskih vladara nazvanih Drevni, obitava sakriven u podrumu, u sofisticiranim, hi-tech sarkofazima, ali iako jedva pokazuju znake života, razuma ili svesti, oni takvi kakvi su i dalje vuku konce i upravljaju svetom.

Drevne predvodi Viktor, koga je maestralno odigrao Bil Naj (Bill Nighy) i koji poseduje mudrost eona, ali nije spreman na bilo kakve ustupke, niti razume tektonske promene novog doba, koje prete da zauvek izbrišu njihovu rasu i iz mraka u kome obitava.

Za razliku od Viktora, čija sama pojava sa sobom nosi sav šarmantni sjaj i veličanstvenost proteklih vekova, naši "okamenjeni vladari" su priča za one sa znatno jeftinijim ulaznicama. Naši se "češljaju" kod Marića u "Ćirilici" i "Golom životu", u kom gostuju njihovi reciklirani trbuhozborci po zapovesti i na pritisak dugmeta, zagovarajući mentalno zadrugarstvo, veličajući inat i siromaštvo kao idealne životne stilove i načine društvenog ustrojstva nacije u XXI veku, začinjeno hvalospevima ruskim "pobedonosnim ofanzivama i taktici", falsifikovanim srednjevekovnim pričama i lažiranoj istoriji, Teslinom oružju i teorijama svetske zavere protiv pravoslavlja i slovenstva, sluđujući, zastrašujući i lažući stanovništvo, sa samo jednim realnim ciljem, da zadrže svoj povlašćeni socijalni status i svoje apanaže, držeci građane kao taoce u raspalom i urušenom imaginarijumu.

S druge strane ograde, svet neopterećen ovom vrstom mentalne kuge, već uveliko zakoračio u hologramsku budućnost, neće više da nas čeka, niti da sluša priče s tridesetogodišnjeg repertoara. Zato nam je posalo jasnu poruku i nestrpljivo čeka odgovor, udarajući prstima o sto. Prošli naš odgovor, bahato izabran iz SPS džuboksa - Que sera sera, nije bio baš dobro primljen i skupo nas je koštao, izazvao je noćne more koje još uvek traju, a kakav će biti ovaj - videćemo ubrzo.

Više nego jasno je našoj vlasti stavljeno do znanja, da ne možemo više biti rupa koja vrda na karti ujedinjene Evrope, već se moramo probuditi na određenoj strani, u tačno određenom prostoru i u tačno određenom vremenu. To donosi konačno oslobođenje i spas građanima, ali i pad čitavog orvelovskog sistema vlasti i ostavlja bez angažmana desetine hiljada opsenara, koji pored ruskih uplata žive i od tog "prodavanja magle" naivnom i neobrazovanom stanovništvu.

Trenutna i jedina istina je ta da je Rusija brutalni agresor i ispit civilizacijske zrelosti jedne države je da istoj uvede sankcije i da se pridruži demokratskim zemaljama, koje su to već na vreme uradile. To je u isto vreme i oslobađanje od autokratskog, mračnog splina lažne "majke zaštitnice" i azijskog puta satrapije, koji nas u suprotnom čeka. I to je prvi zadatak pred kojim smo i čije rešavanje će nam olakšati sve naredne.

Davno je prosvetitelj Dositej Obradović napisao: "Vostani Serbie! Davno si zaspala, U mraku ležala. Sada se probudi" i možda je došlo ono, poslednje vreme da ga poslušamo. Da je Dositej danas živ, rekao bi nam da jedan vrsni lekar, učitelj ili programer vrede više za život nacije, od kolone oklopljenih borbenih vozila "Miloš", kojima bespotrebno mašemo i uznemiravamo region ili od izmišljenih mitova kojima se "narod zaluđuje i u propast gura".

Takođe nam je Dositej još onda, kao prorok poručio: "Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci" i bio, kao beskompromisni zagovornik istine, izopšten iz društva od strane istih "opsenara i prodavaca magle" koji i danas žive od muke nacije.

Zanimljivo je videti i ko je danas od srpske elite, uopšte svestan istorijske prekretnice i važnosti trenutka u kome se kao država nalazimo. Ko ima beskompromisnu odgovornost prema naciji i hrabrost jednog Dositeja, da građanima u lice kaže istinu, da ih suoči sa posledicima istrajavanja u iluzijama i jasno ukaže na pravac ozdravljenja i biološkog opstanka, a sve to po cenu sopstvenog statusa, angažmana ili političkih poena.

Sneg pada, tragovi se otkrivaju, a svet čeka odgovor.

Katarina Mićunović, predsednica IO GrO Stranke slobode i pravde Užice

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati