Kolumne

[ Izvor: Bratislav Marković ]

25. 10. 2022. 06:00 20

Zašto Sima Spasić nije ministar?

Nemoj odmah da odustaješ od čitanja. Samo ću malo o ustavnosti i zakonitosti, znam da je dosadno, ali jebiga ja sam se za to školovao i to ne kao neki od aktuelnih ministara, školovao sam se u pravim školama, ili bar "najpravijim" koje je ova zemlja imala. Dakle, izbor nove vlade je cirkus i to pre svega zbog toga što se ona samo delimično bira po ustavu i zakonu.

Imena ministara izdiktirao je predsednik Srbije, a po članu 15 zakona o vladi, ministre bira narodna skupština na predlog mandatara. Verovatno će mandatarka na sednici predložiti ministre, ali ona će zapravo samo pročitati njihova imena, te bi se kako je Pavle Grbović odlično primetio ona mogla zvati "mandatarka za prihvatanje vlade", što je mogao biti i naslov ovog teksta, ali kako je Pavle Grbović tip koga ja zaista uvažavam, ne bih da mu kradem autorska prava na navedenoj konstataciji.Nema dileme, vlada je sastavljena na Andrićevom vencu, čekala se odluka predsednika. Na moju žalost opet loša odluka. Zašto kažem na žalost? Nije tajna da ja nisam obožavalac lika i dela predsednika republike, o čemu sam više puta pisao, ali kao građanin Srbije ja kao dobronameran čovek navijam da on donosi dobre odluke jer te odluke veoma mnogo utiču na život svih građana Srbije.

Rekoh, saopštavanje imena ministara od strane predsednika republike je pre svega neustavno i nezakonito. Ne kažem da se od devedesete na ovamo u faktičkom smislu predsednici nisu pitali za sastav vlade, ali oni se bar nisu javno hvalili time. Tek sam poslednjih godina razumeo značaj rečenice koju je izgovarao tip koji je moju i neke druge generacije zavio u crno, Slobodan Milošević, "to nije u mojoj nadležnosti".

Strašno mi je (opravdano) išlo na živce ponavljanje ove rečenice. Ona je bila lažna, kao uostalom većina toga što je ovaj tragični lik izgovarao, ali je bila zasnovana na zakonu i on se, eto, bar pred novinarima trudio da svoje nadležnosti ne prekorači. U vremenu današnjem predsednik države nam bez blama diktira imena ministara u novoj vladi.I to bar da su imena dobra… Vidi, kad predlažeš Gorana Vesića za ministra građevine nakon svega što je uradio u Beogradu, onda se svako može ironično zapitati, a zašto Sima Spasić nije ministar za brigu o porodici, pa da sprdnja bude kompletna, a autor ovog teksta sprečen u pravljenju parodije? Dakle, da podsetimo, sve što je Goran Vesić u Beogradu gradio, ili je loše ili je preskupo građeno, a najčešće je i jedno i drugo. Nije mi teško da kao čovek koji se ovim bavio nekoliko godina kratko pobrojim njegove najznačajnije promašaje.

Gondola na Kalemegdanu, koje srećom neće biti, ali neće biti ni drveća koje je zbog gondole koja se neće graditi - posečeno. Skadarlija iz koje je stara turska kaldrma odneta u nepoznatom pravcu, jer je Vesić napravio "stariju i autentičniju". Trg republike na kome su nekoliko puta preslagane kocke, na kome nema ni jedne travke ili drveta. Poplava u ulici Kraljice Marije i potapanje katastra. Ima još mnogo toga, ali zbog dužine teksta neću dalje.

Nekoliko godina znao je da izgovara samo jedno ime i prezime, a često samo prezime da bi ga više puta ponovio, toliko da sam u jednom svom tekstu Đilasu predložio da promeni ime u Svetislav Konstantinović. Nisam mogao da se setim ničeg dužeg, posle sam skapirao da bi Hadžikonstantinović bilo duže, ali proš'o voz… Ok, Đilas nije menjao ime, mada ja i dalje mislim da bi to bio super fazon. Dakle, nakon svih ovih "podviga", stiže nagrada. Čovek koji je razvalio Beograd postaje ministar građevine. Ako, neka sad malo i unutrašnjost vidi kako je nama.Ne mogu da ne spomenem Zoranu koja nije izabrana. Kaže, nekima SNS služi sa lično bogaćenje. 'Ajde, što bi rek'o Bili Piton. Otkrila nam je Ameriku. Mene samo čudi, kad je tako fina i dobra u zapažanju, što nam to nije rekla pre recimo pet godina, nego sad kad više nije g-đa ministarka? Ah, da. Vezano za energetiku spominjala je samo Putina, koji nije u njenoj nadležnosti. Ali ne i Grčića koji jeste, a meni baš tu mnogo toga nije jasno.

Mene, hvala na pitanju, zdravlje dobro služi i cirkulacija mi je dobra, a srećom i bog nas je pogledao, mada mi se čini da nismo zaslužili. Ali stariji ljudi se smrzavaju. I deca kad se spremaju u obdanište ili školu. 'Ladno, bre, ujutru i uveče. E, to sam hteo da pitam, nešto mi se čini da tu ima dosta odgovornosti ministarke koja to više nije, kojoj su krivi svi, a najviše ovaj što joj nije u nadležnosti. Nešto mi se čini da nije tako.

Naravno, nezakonito je i to što je mandat ove vlade oročen. Ali je to negde i dobro. Hoću da verujem da se ipak vidi svetlo na kraju tunela. Naravno, samo ako se opametimo. Jer ako mnogi opet budete slično glasali, nakon ukidanja grejanja u 21. veku, neće biti ni svetla, ne na kraju tunela, nego nigde...

Bratislav Marković

(www.bratislavmarkovic.com)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati