Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kolumne

[ Izvor: Dejan Bulatović ]

17. 08. 2022. 16:02 2

Vlast nije uspela da ućutka poljoprivrednike

Protesti poljoprivrednika zbog niskih otkupnih cena ratarskih kultura (suncokret) i premija za mleko, kao i šteta koje je agraru nanela dugotrajna suša su okončani nakon višednevnih blokada državnih institucija i pregovaranja sa predstavnicima Vlade.

Ishod pregovora je dogovorena minimalna otkupna cena suncokreta od 73 dinara sa PDV-om (sa vlagom od 10 odsto), premda se akontaciona cena još uvek vrti oko 60 dinara sa PDV-om, sklopljen je sporazum o točenju goriva (50 litara goriva po ha po subvencionisanoj ceni, za obradivu površinu od maksimalno 20 ha) i premiji za mleko od 15 dinara po litri do kraja godine.

Tehnička Vlada je prvobitno pokušala da ućutka poljoprivrednike i skloni ih sa ulica, međutim u toj nameri nije uspela. Vlada nije uvažila zahteve poljoprivrednika da se razmotri situacija u regionima koji su najviše stradali od elementarne nepogode - dugotrajne suše, niti je izašla sa predlozima za stabilizaciju snabdevanja tržišta na način da se zaštiti domaća proizvodnja voćarsko-vinogradarskih i povrtarskih kultura, kao i stočarstva od nekontrolisanog uvoza mesa i mleka koje će verovatno uslediti u narednim mesecima.

Tehnička Vlada, takođe, nije pokazala dobru volju da poveća direktne subvencije po hektaru niti mere za ispomoć paora za početak jesenjih radova. Uzimajući u obzir probleme sa sojom (pokošeno više hiljada hektara jer u mahuni nije bilo zrna) i povećanjem cene suncokretove sačme (na osnovu postignute cene otkupa), kao i izgoreli kukuruz na severu zemlje, očekuje se drastičan porast cene stočne hrane, što će dovesti do poskupljenja mleka, mesa i mesnih prerađevina ili do potpunog gašenja stočarskog sektora. Smatramo da to direktno ugrožava prehrambenu bezbednost naše zemlje.

Vlada se izrazito maćehinski odnosi prema stočarstvu dozvoljavajući uvoz mesa iz robnih rezervi drugih država kao i žive stoke, koja je prethodno hranjena GMO hranom.

Buduća Vlada će morati ozbiljnije da se pozabavi agrarnom politikom i njenom temeljnom reformom, kako bi u narednim godinama izbegli ovakva i ovim slična dešavanja i omogućili bezbedno i kontinuirano snabdevanje tržišta, gde treba da dominira hrana domaćeg porekla, uz poštovanje trgovinskih sporazuma sa EU i u regionu Otvoreni Balkan. Vlada mora da podigne dostojanstvo srpskih poljoprivrednika tako što će podići njihovu konkurentnost na nivo sa zemljama članicama EU.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Ribrending

Zoran Živković [21.09.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

Papuče za dodatno samopouzdanje