Kolumne

[ Izvor: Goran Kaluđerović ]

04. 12. 2021. 07:00 2

Piše Goran Kaluđerović: Moralni gigant

Pre nekoliko dana sin mog prijatelja napustio je ovaj svet. Skrhan od bola, moj prijatelj se opraštajući od svog deteta pozvao na potrebu praštanja i ljubavi kao najviših vrednosti koje daju smisao ukupnom postojanju ljudskog roda. Njegova veličina samo je odraz one životne vertikale koja ga je odlikovala sve vreme, gde biti dosledan u mišljenju ne znači ponižavati drugoga, da plemenit u postupku može biti onaj koji razume patnju drugoga, da biti oštar na rečima znači štititi sebe od drugih.

Dvanaest godina poslanik u republičkom parlamentu i u više navrata predsednik jedne vojvođanske opštine, za sobom je kao častan čovek ostavio trag da se javnim poslom može baviti onaj koji zna šta može pružiti jednoj zajednici. Ne lažući i ne varajući javnost. Oproštaj koji je kao hrišćanin uputio zajednici čini ga velikim pa da ništa drugo nije uradio. A uradio je nemerljivo mnogo.

Zajednica je prema njemu i njegovoj porodici bila okrutna. Sav politički nakot posle 2012. godine želeo je obezvrediti sve ono što su moj prijatelj i njegovi sličnomišljenici sa moralnom vertikalom stvarali. Tamo gde se podaništvo neguje kao stil življenja, gde je potreba za samoodržanjem argument za podržavanje vladajuće pošasti, osvetliti put može se i stilom življenja koji će počivati na visokim moralnim standardima. Nije pristao na bilo kakvo potkupljivanje i ucene.

Danas vozi kamion za firmu iz Bratislave. Sav politički nakot sa svom pridošlom ljudskom pometinom iz bivše vladajuće političke garniture, nesposobni da urade bilo šta pošteno i moralno ispravno, slomili su se pred tim svetionikom ljudskosti, spremnim da im oprosti sva nepočinstva koja su uradili i njemu i njegovoj porodici. Sav taj probisvet izlučen u javni prostor od lokalne zajednice do republičkog parlamenta, uspeo je da od javnog prostora stvori virtuelnu stvarnost gde se ne zna šta su činjenice a šta fikcije, gde glavni principal i politički glumac u tom sluđivanju vidi i prostor za sopstveno nesmetano delovanje.

Nesposobni da ponude Srbiji slobodu, pravdu i demokratiju, drže da su iste vrednosti samo za njih deponovane i da ih na svoj nakaradan način mogu koristiti. Proći će mnogo vremena dok se ne shvati da je tragedija jednog ljudskog svetionika tragedija svih nas, i da lučonoše oproštaja nose u sebi snagu za preobražaj. Ako legitimnost vlasti treba da počiva na boljem životu pripadnika jedne zajednice, onda je ova vlast nelegitimna. U osnovi ona je uspela da izmeni društvenu prirodu jedne zajednice ispunjavajući snove polusveta za karijerama a bitno osujećujući odgovoran i ozbiljan svet u njihovoj profesionalnoj afirmaciji.

Taj mračni i tajni jezik klonirane pristaše koriste za degradaciju svega čovečnog, valjda smatrajući da se stvarnost na ništavilu gradi. Ovaj tekst ne zavređuje da se u njemu pominje sav onaj društveni talog koji motivisan svojim privilegijama, u vređanju svega ljudskog, dostojanstvenog pa ako hoćete i hrišćanskog, vidi slamku sopstvenog opstanka. Očigledno, sada već ne za dugo.

Postoji jedna narodna izreka koju su izgovarali stari ljudi, prema kojoj „oni nisu ni za čiju kuću“. Dopuštajući da nam zajednicu uređuje ovaj društveni zverinjak, sebe određujemo kao društvo koje nije za EU. Ovakve kakvi jesmo ni tuđe kuće nas neće. Ne prima se u pristojno društvo politički bućkuriš čiji kolektivni matični broj čine laži i prevare.

Ali dok ima moralnih lučonoša postoji i naša nada. 

Goran Kaluđerović, doktor političkih nauka

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati