Kolumne

Jovana Ćirković

23. 06. 2021. 15:42 8

Vidi Gerharde, tamo ste ubijali srpsku decu

„Gospodine Šreder, kako je biti lider velike države kao što je Nemačka? Siguran sam lakše nego biti ministar u Vučićevoj vladi“, reče Tomislav Momirović, u narodu poznatiji kao Toma Mona, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izgleda da Toma Mona ne zna u čijoj je vladi ministar, pa je naziva Vučićeva. No, ni to mu nije smetalo. Nažalost, bombardovanje Srbije bolno je po naš narod i državu. Na hiljade života je izgubljeno. Gotovo da nema grada koji nije bombardovan. Tačno, 22 godine posle srpski ministar se slika sa Gerhardom Šrederom i smeje na slici. Na trenutak da vratite vreme i iza te „fotografije iz pakla“ zamislite porušene kuće, ubijenu decu na nošama, ubijene starce i starice, žene, nedužne ljude. Čemu se smeju? Kome?

„Međunarodna zajednica ne može da stoji po strani dok se ova tragedija dešava. Ne želimo rat, ali želimo da se mir vrati na Kosovo. Mi želimo mir na Kosovu čak i ako moramo da koristimo vojna sredstva da bismo ga postigli“, govorio je tada Gerhard Šreder, dok ste se vi koji čitate ovaj tekst, kao i ja, krili po skloništima i molili Boga da ostanete živi i da što manje ljudi strada.

Gde su bili oni tada? Da, bili su na sigurnom.

I pre toga, i posle oni koji su se borili za ovu zemlju ostali su časni. Oni koji se danas slikaju sa ubicama srpske dece ne zaslužuju ni jednu lepu reč.

Vidi Gerharde, tamo je Ušće, to ste bombardovali. Malo iza je Batajnica, tamo ste ubili malu Milicu. I ne samo nju, ubili ste 79-oro njih. Severnije je Novi Sad, južnije Niš, Kuršumlija, Surdulica, Priština, Prizren i tamo ste ubijali nedužne ljude. Tamo je Pančevo. Gde god da se okreneš svuda ste ubijali nedužne ljude.

Podsećanja radi, a pošto smo skloni kolektivnom zaboravu, tokom bombardovanja SRJ izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 6.000 ranjenih.

Zna li Mona, pošto ne zna ko je premijer i u čijoj je vladi ministar, da je Gerhard Šreder prvi nemački kancelar, posle Adolfa Hitlera, koji je poslao nemačku vojsku u inostrani rat.

Jadno.

Jovana Ćirković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati