Kolumne

Žarko Jokanović

31. 01. 2021. 15:14 8

Žarko Jokanović: Spomeniče njegovom egu

Iako si formalno postavljen kao spomenik jednom srednjovekovnom vođi - suštinski ti si spomenik razornom egu ovog vođe, koji neskriveno gaji srednjovekovne manire. Sve u vezi tebe, grandiozni spomeniče, je diskutabilno. Da ostavimo po strani to što čučiš na kinder-jajetu, što ti je kaiš oko struka kao poslednji model iz Zare, što su ti, uzeli krst i stavili mač u ruke, dok si valjda jedini svetac koji nogom gaziš po krstu - na postolju, za koje nas ubeđuju da je vizantijski šlem. I to je interesantno. Ti koji si ceo život bio vizantijsku vazal sad pobedonosno stojiš na njihovom šlemu. Što je velika simbolika za vazala ovovremenog, kod koga je situacija istovetna. I on se busa u prsa da je junak koji je pobedio sve one kojima se beskičmenjački klanja i izvršava njihove naloge.

Na pitanje koliko košta spomenik, čovek koji se predstavlja kao gradonačelnik Beograda, kaže da ne zna. Onaj koji se ponaša kao da jeste gradonačelnik kaže da će cena biti objavljena kad objavi vajar. Što znači da vajar odlučuje da li će se objaviti podatak o tome koliko sredstava je utrošeno iz budžeta koji pune građani Beograda. Što je više nego protivzakonito, ali koga briga. Dok vajar ne dozvoli da se objave podaci i dalje će se pričati da spomenik bolesnom egu sadašnjeg vladara košta oko 10 miliona evra. Što je samo pet puta više od muzičke fontane na Slaviji - koja odavno ništa nije otpevala.

Ali, najbitnije je da je otvaranje spomenika bilo veličanstveno. Dva vladara jedan do drugog - a metrima daleko od njih nadžidžana svetina u gomili, na jednoj od najvećih Korona žurki na svetu. Uz gromoglasno ćutanje karikaturalnog Kriznog štaba. I gunđanje navijača, inače velikih vernika, kojima nije jasno kako ljudi mogu da se guraju na Savskom trgu, a ne mogu na Zvezdinom stadionu na utakmici Zvezda - Milan. Što im je lepo objasnila zvezda Kriznog štaba i novopečena ministarka: "Razmatrali smo i pitanje igranja pred publikom, ali imajući u vidu epidemiološku situaciju, ne vidimo mogućnost za takvu odluku za sada". Što je sasvim ispravno. I politički korektno. Jer, pred publikom može da dribla samo aktuelni vođa.

Zato, ne dešava se slučajno ovaj spomenik ovom srednjovekovnom vladaru - baš sada. Naime, ospomeničeni vladar je jedan od onih koji je izvršio najveće pokolje nad sopstvenim stanovništvom. Bogumile, hrišćane koji su se protivili neumerenom bogaćenju vlastele i sveštenstva, borce protiv materijalnog, one koji su propovedali ravnopravnost, koji su živeli skromno i molili se Bogu bez pompe, čije žene su dostigle zavidni nivo emancipacije, pacifiste koji su bili protiv ratova - istrebio je na najsuroviji način. Onoliko koliko je ponizno bio sluga Vizantije - toliko je surovo gazio po svom stanovništvu.

Bogumile, koje je proglasio jereticima spaljivao je na lomačama, oduzimao je njihove kuće, palio njihove knjige, mnogima od njih je sekao jezike da ne bi više mogli da govore, utiskivao im je žigove na čelo, proterivao ih iz njihovih domova. Da bi godinu dana nakon svoje smrti - postao svetac, bez uobičajene procedure kojoj se kandidatu za sveca najpre dokažu čuda koja je činio. Zato je proglašen osnivačem srpske države - čime je poništeno tri veka srpske istorije - od kneza Višeslava koji je vladao od 780-814. godine - do tvorca države, koji to nije.

Dakle, podignut je spomenik čoveku koji se divljački obračunavao sa svojim neistomišljenicima. I ko mu ga podiže, kao kičerajski spomenik svoje megalomanije i svoga ega? Isti takav jedan vladar koji se obračunava sa neistomišljenicima. Kome je još jedino ostalo da sam sebe za života proglasi za sveca. Kako bi nadvisio i onoga, kome je, navodno, podigao spomenik. Nepoznate cene.

Zato te pozdravljam tvojim tradicionalnim pozdravom:

Spomeniku kličeš - dok na narod vičeš!

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

P. S. Dao si sve od sebe da od Beograda napraviš Skopljograd. Mada svi veruju da više liči na Patkovgrad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati