Kultura

[ Izvor: Mediji ]

16. 08. 2024. 22:01 1

Siniša Pavić ručno napisao preko 80.000 stranica scenarija

Četvrto veče 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji započelo je minutom ćutanja povodom smrti najplodonosnijeg domaćeg scenariste Siniše Pavića.

Publici se na početku večeri obratio Žarko Jokanović koji je između ostalog rekao da je izgubio jednog od najboljih prijatelja.

- Danas je jedan od najtužnijih dana srpske kulture. Ostali smo bez jednog od najznačajnijih filmskih, televizijskih stvaralaca, jednog od najznačajnijih pisaca ovog vremena. Otišao je u večnost, tamo gde mu je i mesto Siniša Pavić, ime institucija. Neki će reći da je bio najbolji srpski scenarista, neki će reći da je nesumnjivo najplodotvorniji, neki da je najupečatljiviji. Za mene je on sve to, a povrh svega i moj dugogodišnji najbolji prijatelj - pričao je Žarko, pa nastavio:

- Scenarista, sudija, humanista, mudrac koji promišlja stvarnost, nenadmašan u onome što radi. U jednom imenu sadržano je neizmerno veliko dobro, i ljudsko i profesionalno, kvalitet za sva vremena. Bio je i unverzalan i savremen, a ostaće i svevremen i večan. Ne samo da je postavio temelje modernog televizijskog izraza, nego je od onoga što je radio, od svog stvaralačkog opusa, stvorio kulu, koju teško da će iko ikada nadmašiti.

- Siniša Pavić je svoja televizijska i filmska scenarija pisao rukom na karo papiru, na kolenu preko 80.000 ručno napisanih scenarija najbokljih filmova i serija koji ostaju i nama i našim potomcima kao svojevrsni udžbenici psihologije, sociologije i istorije vremena o kojima je Siniša Pavić pisao. Bio je poseban i nećemo više nikada imati nekoga ko liči na njega - pričao je Žarko.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati