Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

09. 06. 2020. 19:00 1

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Ko i kako učestvuje na izborima?

Na biračkom listiću građani koji odluče da izađu na izbore moći će da zaokruže jednu od 20 ponuđenih izbornih listi. U poslednjoj nedelji za kandidovanje na izborima smo dobili osam novih izbornih listi. Da vidimo ko na izborima učestvuje:

Izborni učesnici – partije, koalicije, grupe građana i partije manjina

Među izbornim učesnicima imamo tri partijske liste, osam koalicija, četiri grupe građana i pet manjinskih listi. Čak i sa smanjenjem izbornog praga sa 5 na 3% i sa bojkotom dela opozicije nije dovelo do toga da veći broj partija izađe samostalno na izbore. Jedini koji samostalno idu na izbore su Srpska radikalna stranka, Srpski patriotski savez i Srpska stranka Zavetnici. Od četiri grupe građana – za tri se može reći da idu "samostalno", a to su Pokret slobodnih građana, 1 od 5 miliona i Suverenisti, odnosno Dosta je bilo. Neke od manjinskih listi su takođe koalicije.

Među koalicijama, imamo one sa po dve partije u njima poput SPS i Jedinstvene Srbije, Zelene i Nove stranke, Narodnog bloka, Za kraljevinu Srbiju i Stamatovićeve liste. Ali imamo i koalicije sa više od pet aktera u njima poput liste koju predvodi SNS sa sedam različitih aktera, koalicija Ujedinjena demokratska Srbija sa 11 aktera u nazivu liste gde imamo i manjinske partije, ali i udruženja građana u samom nazivu iako nisu mogli formalno da budu deo koalicije i široku koaliciju za mir sa devet aktera, gde takođe imamo manjinske stranke i makar deluje da ima i udruženja građana.

Iako imamo 20 listi, na njih 17 imamo lična imena u imenu liste. Na šest izbornih listi ne postoji pojedinac koji je nosilac liste (UDS, Metla 2020, Suverenisti, 1 od 5 miliona, Albanska demokratska alternativa i koalicija Nek maske padnu Zelene i Nove stranke).

Broj kandidata

Samo sedam izbornih listi koje učestvuju na izborima ima podneto svih 250 kandidata. Naravno, liste vlasti (SNS i SPS), zatim manjinska stranka Savez vojvođanskih Mađara koja je takođe podnela punu listu, Šapićeva lista – Pobeda za Srbiju, lista za Kraljevinu Srbiju i Srpska stranka Zavetnici. Blizu pune liste su UDS i Metla sa 238 i 235 kandidata, dok su svi ostali podneli liste sa značajno manjim brojem kandidata. Ako je to i razumljivo za manjinske stranke, za ostale može da govori samo o nekim drugim stvarima. Koalicija "Nek maske padnu" ima 190 kandidata, Koalicija za mir Čedomira Jovanovića ima 188 kandidata, Koalicija Milana Stamatovića 181 kandidata, Pokret slobodnih građana ima 158 kandidata, Suverenisti 130 kandidata, 1 od 5 miliona 98 kandidata, Lista Muamera Zukorlića 86 kandidata, Narodni blok Velimira Ilića 70 kandidata i druge manjinske liste sa manje od 50 kandidata. Broj kandidata na listama jasno pokazuje kolika je ozbiljlnost, organizovanost i snaga velikog broja onih koji izlaze na izbore.

Lokalni izbori

Za sada nemamo centralizovane podatke o tome ko je gde izašao na izbore, ali biće jako zanimljivo videti na koliko mesta su se kandidovali samo SNS i SPS, gde imamo veliki broj "nepoznatnih" grupa građana, ko je sa kim gde u koaliciji i sl. Svakako, verujem da će na velikom broju lokalnih izbora broj listi koje se nadmeću biti manji od pet, mada je moguće da će biti i onih sa preko 10. Biće posebno tek utvrditi koliko listi je podneto kao trećinske (zakonski minimum da imate najmanje 1/3 kandidata).

Kao što smo videli – veliki broj partija ide na izbore u širokim koalicijama, jer samo tri stranke izlaze samostalno na izbore. Sa druge strane, tek je sedam izbornih listi predložilo pune liste kandidata (250). Sjajan uvid uz bojkot koliko nam je partijski sistem nestrukturiran i atomizovan uz naravno dominantnu stranku.

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati