Kolumne

24. 03. 2020. 19:00 0

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: Srbija u deset najnedemokratskijih zemalja sveta!

"Još jedan izveštaj o stanju demokratije u svetu u kome je Srbija jedna od zemalja koja beleži najveći pad."

Jako je teško pisati o politici u ovom periodu u kome se gotovo ceo svet bori protiv koronavirusa, ali je prethodne nedelje objavljen izveštaj o stanju demokratije u svetu od strane V-Dem instituta i ovaj tekst ima za cilj da nalazi u tom izveštaju ne budu neopaženi. Možda sada nećete moći ni da se bavite ovim temama, ali kada sve ovo prođe – ovo je tekst o stanju demokratije u Srbiji o kojoj ćemo morati da razmišljamo. Već godinama u svim izveštajima koji se tiču stanja demokratije, sloboda, sloboda medija, tipova režima i slično – Srbija beleži konstantan pad. Već nas je Freedom House od izveštaja za 2018. godinu svrstao u delimično slobodne zemlje, a sada je objavljen još jedan izveštaj koji nam jasno pokazuje koliko su u Srbiji snažne autoritarne tendencije.
V-Dem institut i izveštaj o demokratiji 2020.

Pre nekoliko dana nezavisni istraživački institut iz Geteborga je objavio izveštaj o stanju demokratije u svetu. V-Dem institut (Varieties of Democracy) se bavi varijacijama demokratije, tipovima režima, pokušaju konceptualizacije i merenja demokratije u svetu sa više od 50 naučnih istraživača na 6 kontinenata i preko 3000 eksperata iz zemalja širom sveta. Sa setom podataka (koji je besplatan i koji se može preuzeti na linku) koji su objavili (ver. 10) i koji obuhvata 202 države sveta, period od 1789 do 2019. godine sa preko 470 indikatora i preko 80 indeksa predstavlja sjajnu građu za istraživače, a izveštaj koji su objavili predstavlja sumiranje kretanja demokratije u svetu uz naslov da autokratske tendencije skaču, ali da raste i otpor. Neki od ključnih nalaza jesu da prvi put od 2001. godine autokratije čine većinu svetskih država, da skoro 35% svetske populacije živi u državama sa autokratijom i da je po prvi put jedna država članica EU klasifikovana kao zemlja koja nije demokratija (već izborni autoritarizam). Autori u izveštaju upozoravaju da se treći talas autokratskih tendencija ubrzava i produbljuje. Jedan od najvažnijih njihovih indeksa jeste liberalno-demokratski indeks (LDI) koji kombinuje liberalni i izborni aspekt demokratije. Oni se zasnivaju na različitim indikatorima i indeksima od izbora, slobode i predstavljenosti, podele vlasti, ravnopravnosti, participacije, procesa deliberacije itd.

Gde je tu Srbija?

U sažetom izveštaju od 40 strana, Srbija se pominje više puta u izrazito negativnim sadržajima. Prvo se pominjemo u grafikonu među zemljama koje su imale značajne promene u pogledu demokratskih tendencija u poslednjih 10 godina, a nakon toga i u grafikonu koji pokazuje zemlje sa najvećim autoritarnim kretanjima prema veličini populacije.

 
Izveštaj govori da su zemlje koje imaju najviše autoritarnih tendencija u prethodnih 10 godina Mađarska, Turska, Poljska, Brazil, Indija i upravo Srbija. Među 10 zemalja na svetu u kojima je u prethodnih deset godina najviše pao liberalno – demokratski indeks (LDI) koji se meri na skali od 0 do 1, Srbija je na četvrtom mestu na svetu sa padom skora od 0,27 (sa 0,53 iz 2009. godine, na 0,25 u 2019. godini) i sa prelaskom iz liberalne demokratije u izborni autoritarizam u pogledu tipa režima (Institut vrši podelu režima na: liberalne demokratije, izborne demokratije, izborne autoritarizme i zatvorene autokratije). Poređenja radi, Mađarska i Poljska imaju veći pad u odnosu na 2009. godinu, međutim Poljaci su pali sa 0,83 na 0,50 (iz liberalne demokratije u izbornu demokratiju), a Mađari sa 0,76 na 0,40 (kao i Srbija iz liberalne demokratije u izborni autoritarizam). Turska je pala sa 0,46 na 0,10 i iz izborne demokratije takođe u izborni autoritarizam. 
U pogledu stanja u Srbiji oko slobodnih i poštenih izbora, represije prema civilnom sektoru, pristrasnosti medija, slobode akademskog i kulturnog izražavanja, cenzure medija od strane vlasti, izveštaj pokazuje opadanje svih vrednosti u kreiranim indeksima u prethodnih 10 godina. Najveći pad je u pogledu slobode medija (cenzura i pristrasnost), ali i ostale kategorije. U pogledu indeksa koji se tiče medija, samo je u Turskoj detektovano lošije stanje od Srbije u pogledu šest zemalja sa najvećim autoritarnim tendencijama u prethodnih 10 godina.

Kada se posmatraju sve zemlje sveta, prema liberalno – demokratskom indeksu, Srbija spada u donju polovinu na rang listi država, odnosno između 30 i 40% na listi svih država u društvu sa Libanom, Filipinima, Zambijom, Mozambikom, Marokom, Jordanom, Irakom itd. Od našeg LDI od 0,25 bolje su sve države regiona (Crna Gora, Bosna i Hercegovina uz detektovane autoritarne tendencije, Albanija i Severna Makedonija sa demokratskim tendencijama, kao i Hrvatska čiji je LDI viši od 0,5 i spada među 40% država sa najvišim liberalno – demokratskim indeksom. Ispod Srbije od evropskih država se nalaze samo Kazahstan, Belorusija, Turska, Rusija i Azerbejdžan.

Osim u opštem liberalno – demokratskom indeksu, na kome se nalazimo na 117 mestu na svetu, u pogledu izbornog indeksa (EDI) Srbija je na 124 mestu sa skorom od 0,35, u pogledu liberalnog indeksa (LCI) smo na 105 mestu na svetu sa skorom od 0,58, na 60 mestu u pogledu egalitarnosti (ECI) sa skorom od 0,71, na 81 mestu u pogledu participacije (PCI) sa skorom od 0,56 i na 125 mestu na svetu u pogledu deliberativnog indeksa (DCI) sa skorom 0,51) i sa statistički značajnim padom u odnosu na pre 10 godina u svim oblastima osim egalitarnog i participativnog indeksa.

Zaključak?

Da li je uopšte i potreban? Sve ovo je samo novi pokazatelj da Srbija nije demokratija i da se u prethodnih nekoliko godina suočavamo sa ozbiljnim padom svih sloboda i da režim u Srbiji nije demokratski.

Čuvajte se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati