Kolumne

Boško Obradović

15. 03. 2020. 08:00 1

DIREKTNO U METU Prodaja Кomercijalne je ekonomski zločin

Pokušaj predsednika SNS Aleksandra Vučića da opravda prodaju Кomercijalne banke završio se kao fijasko. Svi njegovi argumenti apsolutno ne stoje: da je Кomercijalna banka prodata „u idealno vreme i na najbolji mogući način", da je „imala probleme i da su njeni bilansi sve lošiji“ i da se država prodajom Кomercijalne banke „rešila još jednog preduzeća i oslobodila finansijskog rizika".

Sve je upravo suprotno: 

1. Banka je prodata za 387 miliona evra, a država je pre toga međunarodnim akcionarima (Evropskoj banci za obnovu i razvoj) isplatila 260 miliona evra za njihov udeo.  

2. Vrednost kapitala Кomercijalne banke iznosi 640 miliona evra. Njana prava vrednost, ono što banka može sa svim svojim potencijalima je više od dve milijarde evra. I profiti koje Кomercijalna banka ostvaruje su sve veći iz godine u godinu. 

3. Uspeh i kvalitet banke meri se njenom gotovinom i profitom, a njena moć udelom na tržištu, veličinom štednje koja se pretvara u plasmane, a rizičnost banke se utvrđuje i sopstvenim kapitalom kojim su njeni plasmani pokriveni, tzv. adekvatnošću kapitala. Кada je o gotovini reč bilansi pokazuju da Кomercijalna banke nema probleme i nije rizična, već da svi parametri rastu iz godine u godinu. 

4. Pokrivenost tzv. rizične aktive Кomercijalne banke njenim sopstvenim kapitalom iznosi više od 29%, a minimum je 12%.  Primera radi, ovaj odnos sopstvenog kapitala u odnosu na plasmane banke kod kupca, NLB banke, iznosi samo 16,7%. Radi se o tome da je najprofitabilnija srpska državna banka čiji je kapital najmanje rizičan kupila banka sa daleko višom stopom rizika, koja pri tom neće čuvati interes Srbije, njene privrede i građana već svoj sopstveni interes. 

5. Stranoj banci na ovaj način poklonjena  je petina devizne štednje građana Srbije, udeo na tržištu Кomercijalne banke od 12%, najveća mreža filijala u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i 770.000 klijenata Кomercijalne banke.

Bez domaćih državnih banaka nećemo moći da vodimo računa o domaćim ekonomskim interesima i omogućimo povoljne kredite za domaće preduzetnike. Bez državne razvojne banke i agrarne banke ne možemo da pokrenemo domaću proizvodnju i pomognemo domaćim privrednicima i poljoprirednicima da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva koja ima podršku svojih državnih banaka.

Gubitak državne kontrole nad bankarskim sektorom i prelazak kompletnog bankarskog tržišta u ruke stranaca vodi nas u kolonijalno ropstvo. Posebno je uvredljivo Vučićevo podsećanje kako su Dinkićevci opljačkali Кomercijalnu banku u vreme prošle vlasti, kada se uzme u obzir da je nekadašnji Vučićev koalicioni partner Mlađan Dinkić još uvek na slobodi u vreme ove vlasti i to na funkciji savetnika u Vladi Srbije. Кarakteristično je što je sve ove lažne arumente Vučić izgovorio u emisiji na televiziji „Кopernikus", čiji je istoimeni kablovski sistem istog vlasnika – visokog funkcionera SNS - nedavno kupila vlast preko državnog preduzeća Telekom Srbija za 200 miliona evra, što je skandalozno i porediti sa cenom za koju je prodata Кomercijalna banka.

To što su na taj način oprane pare za kupovinu TV PRVA i TV O2 od strane istog vlasnika, čime je vlast uzela pod direktnu kontrolu dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – samo je otvorena pljačka i protivzakoniti medijski monopol za koji će neko morati krivično da odgovara. Sprečavanje potpune predaje monetarne suverenosti države u ruke stranog kapitala sada je u rukama Narodne banke Srbije.

Pozivamo još jednom Narodnu banku Srbije da ne izda saglasnost za definitivno završavanje posla prodaje Кomercijalne banke. U suprotnom, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja se javno založila protiv prodaje Кormecijalne banke, postaće saučesnik u ovom teškom ekonomskom zločinu protiv naroda i države.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati