Kolumne

Boško Obradović

14. 03. 2020. 07:56 2

DIREKTNO U METU Zašto ne treba učestvovati na lažnim izborima?

Svako ko se bavi politikom ima za cilj učestvovanje na izborima i ostvarivanje odgovarajućeg izbornog rezultata koji ga najpre vodi u Skupštinu, a potom daje mogućnost i da učestvuje u formiranju vlasti. Zato je u svim demokratskim zemljama sveta veoma čudna odluka neke političke organizacije da se na izborima ne učestvuje.

Međutim, u nedemokratskim državama, u kojima nema niti najmanjih uslova za slobodne i poštene izbore, bojkot je jedino logično rešenje. Ne učestvovati na lažnim izborima znači ne davati legitimitet vlastima da je sve u redu i da je sve normalno iako ništa nije u redu i ništa nije normalno u srpskom političkom životu u kome više nema elementarnih demokratskih vrednosti. 

Zato je bojkot izbora od strane ujedinjene srpske opozicije i budući parlament bez opozicije - jedini put za Vučićev pad, ma koliko to paradoksalno zvučalo. Oni su obesmisli sve državne institucije, a na prvom mestu Skupštinu. Oni su uveli bojkot normalnosti i normalnog života i rada u Srbiji. Vreme je da mi bojkotujemo i obesmislimo njih i uskratimo im letitimitet da dalje vladaju. Pokušaće oni da vladaju dalje i na taj način, bez legitimiteta i sa parlamentom bez opozicije, ali će to svakoga dana biti sve besmislenije i teže. A onda će morati da dođe do pucanja tog nenormalnog političkog sistema i do slobodnih i poštenih izbora. 

Zato je najveći greh onih koji izlaze na izbore - a predstavljaju se kao opozicija - u tome što daju legitimitet lažnim izborima i omogućavaju nastavak simulacije demokratije u Srbiji koje zapravo nema. Кada bi se svi oni koji sebe u javnosti predstavljaju kao opoziciju pridružili bojkotu – vlast bi ostala usamljena, takav izborni proces i budući parlament postali bi totalno besmisleni jer bi tamo sedeli samo SNS i SPS. To je i razlog zašto je cenzus smanjen na 3%, jer niko sem SNS  i SPS ne bi preoaš cenzus od 5 odsto, a onda bi ta dvopartijska Skupština bila ogoljena i smešna. U tom slučaju vlast bi vrlo brzo bila primorana da izađe u susret opoziciji i da obezbedi fer izborne uslove.

U suprotnom, ako se izađe na izbore koji nisu izbori - samo se pomaže vladajućem režimu da predstavi kao da je sve u redu. Šta onda može biti interes onih koji izlaze na takve izbore uprkos tome što im je sve ovo sigurno jasno? Ili su obični saradnici BIA pa im je to službeni zadatak, ili su kupljeni i nalaze se na Vučićevom platnom spisku, ili su nečim ucenjeni, ili prosto nemaju načelnih principa kojima se rukovode u politici i zanima ih samo da oni ostvare svoj sebični stranački i lični interes pa makar čitava Srbija propala pod ovom vlašću. Nešto malo sitne lične koristi u opštem zamešateljstvu i nije neka politika, čak i u slučaju onih koji su zaista opozicija a izlaze na izbore. 

Ali, prevarili su se i svi oni i Vučić, jer čitav taj nenormalni politički poredak neće dugo moći da opstane bez najveće opozicione grupacije koja ne učestvuje na lažnim izborima i u radu tog budućeg lažnog parlamenta. Zato samo treba biti principijalan i istrajan i ova naša borba će uroditi plodom. Lažni izbori su izvor svakog daljeg nedemokratskog otrova koji se širi Srbijom i ta bolest srpske demokratije mora da se leči tu na izvoru – bojkotom lažnih izbora. Tu počinje delegitimisanje političkog sistema koji moramo da menjamo u potpunosti. Jer, ovo nije samo borba za smenu vlasti, već i za promenu kompletnog korumpiranog političkog sistema u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati