Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

08. 04. 2024. 14:26 17

SNS lista za izbore u BG pokazuje sav OČAJ vlasti

Listu kojom će vlast Aleksandra Vučića izaći na nove beogradske izbore neko bi nazvao pozivom na jedinstvo, a neko krikom očaja. Jer, kako drugačije objasniti udruživanje naprednjaka, socijalista, zelenih, Zavetnika, radikala i Mađara, uz ostatak stranke Aleksandra Vulina i "prstohvat" nazovi ljutog protivnika režima Saše Borojevića. I kako nego poniženjem nazvati odluku bivšeg ministra Rasima Ljajića da stane rame uz rame sa Vojislavom Šešeljom? Čovekom koji ga je godinama nazivao kriminalcem i "novopazarskim kraljem heroina"...

Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima predala je Gradskoj izbornoj komisiji listu "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" sa oko 20.000 potpisa podrške za beogradske izbore, koji će biti održani 2. juna.

Lista, naravno, nosi ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a iza njega su stali njegovi naprednjaci na čelu sa Milošem Vučevićem, zatim socijalisti Ivice Dačića, SDPS Rasim Ljajića, PUPS Milana Krkobabića, Zeleni Srbije na čelu s Ivanom Karićem, radikali Vojislava Šešelja, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Srpska narodna partija Nenada Popovića, Samostalna srpska stranka Andreje Mladenovića i Savez vojvođanskih Mađara Balinta Pastora.

Shodno najavama tu je i Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, koja je i najavila da je raspoložena za dogovor oko ulaska u "istorijski" pokret Aleksandra Vučića. Kad već pokreta nema, ušla je na njegovu listu.

Nema Jerkovića, ali tu je Borojević

Za neke je iznenađenje ime Saše Borojevića, koji godinama unazad sebe u javnosti predstavlja "oštrim" kritičarem nekih poteza režima. Inače je vrsni teoretičara zavera.

U njegovom konspirativnom opusu, kako navodi Istinomer, veoma često se nalaze tvrdnje o nepostojanju klimatskih promena, dezinformacije o legalizaciji pedofilije u evropskim zemljama, anti-LGBT stavovi, antiglobalistički narativi, otpor "korona merama" i vakcinama, ali i zalaganje za veterinarski ivermektin kao vid lečenje obolelih od kovida.

Svojevremeno je sa doktorom Branimirom Nestorovićem bio u Udruženju za zaštitu dece "Vitezovi zmaja", a bio je i podrška ultradesničarskom pokretu Levijatan i Jovani Stojković, protivnici obavezne vakcinacije.

U žiži javnosti bio je i nakon nestanka male Danke Ilić, kad je tvrdio da je najverovatnije reč o tipovanoj otmici, a zbog svega što je u prethodnom periodu ovim povodom govorio, pokrenuta je peticija za negovo hapšenje.

Borojević bi, po svemu sudeći, trebalo da bude dostojna zamena za doktora Branimira Nestorovića i tako "pokrije" i grupu birača ravnozemljaša, antivaksera i ostalih protivnika svega i svačega.

Kad smo već kod Nestorovića, interesantno je da na listi nema Aleksandra Jerkovića. On je predvodio listu "Mi, glas iz naroda" na decembarskim beogradskim izborima, a nakon njih je bio spreman na dogovor o ulasku u vlast sa SNS.

Naime, neposredno nakon decembarskih izbora, SNS i SPS su nedostajala dva odbornika da bi formirali vlast u Beogradu. Spekulisalo se da je dogovor već napravljen i da ta dva odbornika dolaze sa listi NADA ili "Mi, glas iz naroda". Nova.rs je tad kontaktirala sve odbornike ove dve koalicije, a jedino dvoje koji nisu izričito negirali mogućnost bilo kakve saradnje s vlašću bili su upravo Aleksandar Jerković i Vesna Jakić.

- Ne vidim zašto ne bismo razgovarali sa bilo kim ko želi da prihvati program za Beograd pokreta "Nema nazad iza je Srbija" i da ga sprovodi - rekao je tad Jerković, dok je Vesna Jakić poručila da "neće davati davati nikakve izjave bez njega".

I bez Jerkovića u celoj ovoj "papazjaniji" od liste ima za svakog ponešto. Programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer kaže da je jasno da je cilj vlasti bio da se nijedan glas ne ispusti.

- Da ne završi ispod cenzusa. Vlastima je važno da osvoje maksimalan mogući broj glasova na ovim beogradskim izborima i zato ovde ima tako mnogo minornih političkih partnera, koji suštinski nisu u stanju gotovo ništa da pridonesu. Jasno je da će izbori biti teški i da je ovo svojevrsan odgovor i na ukrupnjavanje opozicije - kaže Burazer.

Pored toga, vlast na ovaj način skreće pažnju birača sa suštinskih problema koje Beograd ima, novom podelom na patriote i izdajnike.

- Stičem utisak da se na ovaj način pokušava stvoriti jedna slika da je ta njihova lista patriotska, a ova druga opoziciona nije. To je za režim sigurniji način da opstanu i dobiju te izbore. Dakle, više im odgovara da se priča o patriotima i izdajnicima, nego o komunalnim problemima grada, korupciji i svim aferama koje su isplivale u javnost - zaključuje Burazer.

Posebna priča je to što su se na ovoj listi našle stranke Vojislava Šešelja i Rasima Ljajića. Tako je lider SDPS postao koalicioni partner čoveka koji ga je svojevremeno označavao vođom mafijaškog klana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati