Izbori 2024

[ Izvor: Danas ]

01. 03. 2024. 07:46 4

Ide li se na nove izbore u Beogradu?

Tri dana nakon objavljivanja izveštaja ODIHR o izborima, u kojem je su jasno konstatovane neregularnosti koje su odlikovale izbore u decembru prošle godine u Srbiji, danas će se, posle prvog pokušaja 18. februara, iznova održati sednica Skupštine Beograda, a u iščekivanju da se formira gradska vlast.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, neposredno pre 18. februara rekao je da SNS i SPS imaju većinu, iako je na izborima nisu osvojili, aludirajući na takozvanu kupovinu odbornika iz redova opozicije. On je, međutim, tada naglasio da, iako imaju legalnu većinu, nemaju je i u smislu legitimiteta, navodi Danas.

Predstavnici opozicije iz Srbija protiv nasilja i koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, došli su na sednicu tada sa transparentima na kojima su bile ispisane poruke da je vlast pokrala izbore, jasno opredeljeni da spreče konstituisanje vlasti u Beogradu.

Osim što je u međuvremenu osvanuo izveštaj ODIHR, koji vlast i opozicija, odnosno nevladine organizacije koje se bave posmatranjem izbora potpuno drugačije percipiraju, nekoliko dana pre današnje sednice, karakterišu izjave funkcionera SNS, koji se "žale" da većina naprednjaka traži da se vlast u Beogradu konstituiše i da se ne obazire na to da bi ta vlast, i po rečima njihovog predsednika, bila nelegitimna jer bi većina morala da bude namaknuta preletanjem odbornika iz opozicije u vladajuću.

Takođe, još jedna odlika vremena između dve zakazane konstitutivne Skupštine Beograda, one od 18. februara i današnje, odnosi se na rascep u pokretu Mi - glas iz naroda, koji u načelu nije određen motivima da li da se da podrška Vučiću za beogradsku vlast, uprkos činjenici da se odmah nakon izbora upravo o tome raspravljalo.

Rascep je objašnjen neslaganjem o tome ko bi i na koji način u tom pokretu vodio glavnu reč. Za sada izgleda da struja Branimira Nestorovića unutar tog pokreta ostaje pri stavu da ne želi da da podršku ni opoziciji ni naprednjacima i socijalistima za formiranje vlasti.

Ali, nisu samo odbornici iz pokreta Mi - glas iz naroda ti koji su prepoznati kao preletači u vlast, već se u spekulacijama u medijima pominju i odbornici iz POKS i Srbija protiv nasilja.

Da li vladajuća elita pravi atmosferu unutar koje bi želela da utisak javnog mnjenja bude takav da je Vučić sprečio da se formira vlast u Beogradu, iako je navodno to mogao da bude slučaj, jer nije to hteo sa drugim odbornicima, odnosno da li je to način da se prikrije povinovanje zahtevima iz EU i međunarodne zajednice da se zbog krađe izbora, oni i ponove, neće biti jasno ni nakon današnje sednice Skupštine grada.

Poslednji rok za konstituisanje gradske Skupštine je 3. mart.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati