Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

08. 02. 2024. 10:47 21

Fon Kramon: Dugo smo bili blagi prema režimu u Srbiji

Poslanica Evropskog parlamenta iz stranke Zelenih Viola fon Kramon izjavila je na panelu "Srbija: demokratija na raskršću" u Strazburu da "posle masovne krađe na izborima u Srbiji 17. decembra bilo potpuno jasno da EU mora da uradi nešto".

- Dozvolite da najpre objasnim zašto mislimo da treba da izađemo sa jednim vrlo oštrim tekstom o Srbiji. Nije u našem interesu da nanesemo bilo kakvu štetu građanima Srbije. Pre svega, Evropska komisija i institucije su dugo vremena bile previše blage i tolerantne u nadi da će se nešto desiti ako daju podsticaje Vladi Srbije, vladajućoj stranci i predsedniku, ali smo na kraju bili jako razočarani, ništa se nije dešavalo, menjalo, i sve što je Vlada prihvatila na kraju nije sprovedeno - rekla je Fon Kramon.

Kako je navela, poreski obveznici u EU su imali pravo da se zapitaju.

- Imamo zemlju koja se kandiduje za članstvo u EU a krši sva pravila na koja su pristali. Kako možemo da dozvolimo da se to dešava, gde ide taj naš novac - dodala je Fon Kramon.

- Posle ove masovne krađe na poslednjim izborima 17.decembra gde je bilo potpuno jasno da moramo da se potrudimo da pravna država ne bude potpuno napuštena i zbog toga smo napravili dug spisak predloga. U jednoj normalnoj zemlji time bi se bavilo pravosuđe, ali kada imate zemlju u kojoj to nije tako, kako da se ti problemi reše - upitala je Fon Kramon.

Prema njenim rečima, oni "nisu svrstani ni na jednu stranu".

- Mi smo ti koje podržavaju te vrednosti i principe koji vode nas kroz našu politiku u Evropskom parlamentu. Ako mislimo na zamrzavanje i obustavu evropskih fondova, to nije upereno protiv građana Srbije, već je to mogućnost za kraj, da pokažemo predsedniku Srbije i vladajućoj partiji da način na koji nisu vodili poslednje izbore i u vezi sa kršenjima raznih fondova… Na kraju IPA fondovi su vezani za neke uslove i ako oni nisu ispunjeni, mi moramo nešto da uradimo - kazala je.

Fon Kramon je pozvala na "dublju reviziju" izbora.

- Moramo da se dublje zagledamo, želimo jednu reviziju, da imamo jednu misiju, i nadamo se da s tim instrumentom možemo da proverimo da se novac troši na pravi način, i da na kraju ljudi kojim imaju pravo da se žale, da dobiju pristup podacima o tome šta se dešavalo 17. decembra. A posle toga ćemo nastaviti s daljim koracima. Sve je transparentno, ništa ne krijemo, radimo u interesu građana Srbije - zaključila je Fon Kramon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati