Izbori 2024

Direktno.rs

23. 01. 2024. 13:43 15

"Jedna od najvećih SRAMOTA u istoriji Javnog servisa": Đilas pisao urednicima, šta sve RTS nije objavio, a MORAO JE

"To u šta ste pretvorili informativni program RTS-a, posebno centralnu informativnu emisiju je jedna od najvećih sramota u istoriji Javnog servisa. Da bismo to dokazali, uradili smo analizu onoga što je emitovano i što nije emitovano na programima RTS-a, posebno u Dnevniku u periodu od 9. do 19. januara 2024", navodi se u dopisu koji je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio direktoru RTS Draganu Bujoševiću, glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa RTS Nenadu Stefanoviću, kao i urednicima Dnevnika 2 Radio televizije Srbije Bojani Mlađenović, Mirjani Brajković, Dušanu Uboviću i Milici Nedić.

"Za RTS izveštavanje o prigovorima i primedbama na izbore održane 17. decembra za Javni servis nisu bili važna tema. Iako je najveći deo opozicije u Srbiji, stručnjaci iz organizacija koje su pratile izborni proces, kako domaće, tako i strane, kao i određeni broj građana na ulicama više gradova u Srbiji protestovao i iznosio brojne prigovore, primedbe i dokaze o manipulacijama i izbornoj krađi od strane državnih struktura, vi ste sve to ignorisali. Te vesti i kad se objavljuju, objavljuju se sporadično u formi izjava državnih funkcionera koji nešto demantuju, ili u stranačkoj rubrici u emisiji "Šta radite bre" kao vest sa pokrivalicom u trajanju 20-30 sekundi.

U periodu od dana održavanja izbora do danas i pored ogromnog broja primedbi opozicije na regularnost izbora, RTS nije emitovao nijednu jedinu debatnu emisiju u kojoj bi predstavnici opozicije i vlasti mogli da iznesu svoje argumente.

Analiza sadržaja Dnevnika 2 tokom deset dana od 9. do 19. januara pokazuje da nijednom nije izgovorena reč "izborna krađa", nije objavljena izjava nijednog evropskog ili američkog političara koja je bila kritika izbornog procesa u Srbiji. Izjave stranih političara se inače često objavljuju u RTS Dnevniku 2, ali samo ako su afirmativne ili su pohvale na račun državnih organa, Vlade, a narocito predsednika države.

Svojevremeno je u Dnevniku 2 postojao stranački blok u kojem su objavljivane reakcije stranaka ili njihove značajnije stranačke aktivnosti. Međutim, već više godina su te vesti prebačene u polušaljivu emisiju "Šta radite bre" i puštaju se selektivno kao vest sa pokrivalicom stranačkog logotipa. U ovih 10 dana najčešće su objavljivani stavovi Ruske stranke, koja će tek postati parlamentarna stranka sa jednim poslanikom.

Šta sve nije objavljeno u Dnevniku 2 RTS-a:

9. januar

- Nije objavljena KZN Dragana Đilasa, predsednika SSP-a i predstavnika izborne koalicije Srbija protiv nasilja, koja je druga po snazi politička grupacija. Đilas je tada pokazao fotografije stambenih objekata i koliko je prijavljeno birača na tim adresama.

- Nije objavljena nijedna izjava političara iz Nemačke o zabrinutosti zbog sumnji u regularnost izbornog procesa u Srbiji.

- Nije objavljen odgovor Partije evropskih socijalista premijerki u tehničkom mandatu Ani Brnabić, jer je bio kriticki nastrojen prema izbornom procesu.
10. januar

- Nije objavljena izjava Dejvida Kamerona, ministra spoljnih poslova Velike Britanije, da je Srbija proksi Rusije, već je objavljen odgovor predsednika Srbije na njegovu izjavu.

- Nije objavljena nijedna izjava funkcionera SSP-a koji su pokazivali zgrade sa tzv. fantomskim biračima.

- Nije objavljena vest da je RIK odbio sve prigovore Srbije protiv nasilja.

- Nije objavljena ni tuča članova SNS-a u gradskoj upravi Niša, gde je gradonačelnica pozivana da svedoči o incidentu.

- Nije objavljena vest da je čitava radakcija lista NIN dala otkaz u ovom najstarijem srpskom političkom nedeljniku.

Zanimljivo je da je u Dnevniku izveštaj o štrajku železničara u Nemačkoj i drugi dan izveštavanja o protestu poljoprivrednika u ovoj zemlji trajao 3 minuta. O protestu srpskih poljoprivrednika jesenas, nikada se u Dnevniku nije izveštavalo 3 minuta.

11. januar

- Nije objavljena nijedna izjava opozicionih predstavnika o adresama na kojima su prijavljeni tzv. fantomski birači.

- Nije objavljeno da su predstavnici srpskih poljoprivrednika došli u Vladu Srbije na sastanak sa premijerkom u tehničkom mandatu i da su napustili sastanak.

- Nije objavljena vest o nastavku agonije životinja na Krčedinskoj adi jer je vlasnik životinja za to nasilje optužio Marjana Rističevića. Tako da nema ni jedne ni druge strane. Izveštaj o Krčedinskoj adi je objavljen tek kad se MUP objavio da su počeli premeštanje životinja.

- Nije objavljena vest da je sud u Prištini poništio odluku o eksproprijaciji 138 hektara na severu KiM od strane Vlade tzv. Kosova, za izgradnju punktova kosovske policije.

Napomena - tema u emisiji "Četvrtkom u 9" je bila: Nastupajući izbori širom sveta. O izborima u Srbiji, prigovorima i optužbama nije urađena nijedna emisija u ovoj godini.

12. januar

- Nije objavljeno da su predstavnici opozicione liste Srbija protiv nasilja bili protiv izveštaja o konačnim rezultatima izbora, koji je tog dana saopštio RIK.

- Nije objavljeno da je Srbija protiv nasilja tražila izjašnjavanje Ustavnog suda o poništavanju izbora u Srbiji.

- Nije objavljena priča sudije Višeg suda u Požarevcu koja je ustanovila da je na njenoj kućnoj adresi prijavljeno više birača u biračkom spisku.

- Nije objavljeno da je poslanik i potpredsednik parlamentarne DS Miodrag Gavrilović podneo krivične prijave Višem javnom tužilaštvu sa 120 dokaza o fantomskim biračima.

- Nije objavljena izjava predsednika parlamentarne stranke POKS i potpredsednika Skupštine Srbije Vojislava Mihajlovića da su odbornici njegove partije dobili ponude da pređu u SNS.
13. - 17. januar

- Nije objavljena vest o protestu građana Vukovara i srpske i hrvatske nacionalnosti, zbog nedavnog napada na srpsku decu.

- Nije objavljena vest o poseti profesora i studenata Dimitriju Radovanoviću, studentu koji se nalazi u kučnom pritvoru studentskog doma, optuženom za rušenje ustavnog poretka

- Nije objavljena nijedna izjava predstavnika Srbije protiv nasilja o izbornim neregularnostima.

- Nije objavljeno da se ponovo renovira, pre dve godine renovirana železnička stanica u Novom Sadu, koja je tad otvorena u prisustvu predsednika Mađarske i predsednika Srbije.

- Nije kao vest dana ili kao standardna vest objavljeno da će sutra Evropski parlament razmatrati postizbornu situaciju u Srbiji. Objavljena je kratka vest da je opozicija protestovala ispred RIK-a i onda je puštena izjava Marinike Tepić koja kaže da je uspeh to što će sutra Evropski parlament raspravljati o izbornoj krizi u Srbiji. Ovim trikom RTS pokriva ovu vest, da se time ne bi dalo na značaju najavljenom događaju i da se to zasedanje EP označi kao opoziciona stvar.

- Nema vesti o tome zašto rezultati beogradskih izbora nisu objavljeni u Službenom listu i šta znači antidatiranje, odnosno kako je prvo u godini izašao broj 2. Službenog lista, a još nije objavljen broj 1.

17. januar

- Sve vesti dana su o Davosu i izveštaj o uspesima predsednika Vučića u Davosu traje 12 minuta.

- Nije objavljena vest da je Andreas Šider, posmatrac EP na izborima u Srbiji, izjavio da Ana Brnabić vodi krstaški rat protiv međunarodnih posmatrača sa decembarskih izbora.

- Nije objavljeno da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga tražio da se isprave neregularnosti i ponove izbori u Srbiji.

18. januar

- Razgovor sa predsednikom Vućićem iz Davosa trajao 16 minuta.

- Nije objavljen nalaz CRTE o biraču Budimiru Rikanoviću koji je u biračkom spisku prijavljen na više od 5 adresa.

- Nije objavljena vest o pismu predsedsednika spoljnopolitičkih odbora parlamenata iz 24 evropske zemlje koje je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta, Šarlu Mišelu, u kojem se traži da se ispitaju izborne neregularnosti u Srbiji.

19. januar

- Nije objavljena KZN pravnog tima koalicije Srbija protiv nasilja ispred Ustavnog suda o podnošenju ustavne žalbe zbog izbornih neregularnosti na izborima u Beogradu.

- Nije objavljena vest o protestu žena i nevladinih organizacija ispred Ministarstva zdravlja zbog nasilničkog porođaja i smrti bebe u Sremskoj Mitrovici.

Stranka slobode i pravde će u narednom periodu nastaviti da prati i analizira na dnevnoj bazi informativni program RTS-a. Analize ćemo dostavljati ljudima sa RTS-a koji su odgovorni za to što građani Srbije nemaju informacije koje bi trebalo da imaju. O svemu što RTS prećutkuje i ne objavljuje u svojim emisijama ćemo, koliko je to u uslovima medijske blokade moguće, obaveštavati i građane Srbije".

Za Stranku slobode i pravde, najveću opozicionu stranku u Srbiji", Dragan Đilas, predsednik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati