Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

19. 01. 2024. 09:55 8

"Nepravilnosti da se istraže na međunarodnom nivou"

Evropska zelena partija traži da se nepravilnosti zabeležene na izborima u Srbiji istraže na međunarodnom nivou.

Zeleni podsećaju da je izveštaj međunarodnih posmatrača izbora ukazao na "ozbiljne nepravilnosti koje su uticale na rezultate izbora", a da su srpske vlasti "tiho odlučile" da ne istražuju dalje navode.

Oni podsećaju da je rok za podnošenje žalbe Ustavnom sudu za izbore u Beogradu određen 15 dana od objavljivanja u beogradskom Službenom listu, kao i da se valsti "pretvaraju da je Službeni list navodno objavljen 3. januara, ali je on ostao nedostupan javnosti u bilo kom obliku".

- Ovo je još jedan primer vladavine Srpske napredne stranke, koja je pridruženi član Evropske narodne partije (EPP) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji koristi sva sredstva, uključujući i zarobljavanje medija i institucija, da ostane na vlasti - naveo je Tomas Vejc, poslanik u Evropskom parlamentu i kopredsedavajući Evropske zelene partije.

On je dodao da je organizacija CRTA "vrlo jasno zaključila da je organizovana migracija birača uticala na rezultate lokalnih izbora u Beogradu".

Prethodno je, na debati o izborima u Srbiji održanoj u Evropskom parlamentu, rekao da "postoje jasni dokazi da su izbori pokradeni", pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu i pozvao države članice EU da ne prihvate rezultate izbora dok se istraga ne bude završena.

Evropska zelena partija dodaje da je osudila manipulaciju izbornom voljom građana Srbije i pružila podršku građanima Srbije koji protestuju "jer ih je vlada izneverila u ispunjavanju osnovnih demokratskih standarda - organizovanja slobodnih i fer izbora".

- Zahtevamo podršku Srbiji u primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i pažljivo praćenje, kao i širu podršku u unapređenju demokratskih procesa u zemlji koja teži pridruživanju Evropskoj uniji - navode Zeleni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati