Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 12. 2023. 13:46 7

Inicijatori ProGlasa pisali RTS-u: Srbija je umobolna država, jer nema dobar i jak javni servis

Nakon višenedeljnog ćutanja Radio-televizije Srbije na sve atkivnosti ProGlasa, pokretači te inicijative obratili su se otvorenim pismom Nenadu Lj. Stefanoviću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa RTS-a.

Pismo vam prenosimo u celosti:

- Pre nešto više od mesec dana formirana je građanska inicijativa ProGlas koju je do sada potpisalo više od 180.000 građana Srbije. Stotine i hiljade građana okupljalo se u proteklih mesec dana u 18 gradova širom Srbije na tribinama na kojima je govorilo 14 nestranačkih ličnosti inicijatora ProGlasa, kao i javnih ličnosti različitih zanimanja. Pozivali su građane da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za koga žele, što je interes celog društva i osnovni demokratski postulat. Ovo za Javni servis, vlasništvo svih građana Srbije koji nacionalnu televiziju i finansiraju, nije bila vest.

Izuzev kratkog izveštaja sa inicijalne konferencije za medije, koji je 7. novembra prikazan u emisiji "Šta radite, bre?", RTS od tada ProGlasu nije posvetio nijedan jedini sekund u svojim emisijama, kao da ProGlas nije potpisalo preko 180 hiljada građana. Postavlja se, otuda, pitanje zašto Informativni program Javnog servisa neizveštavanjem o događajima od nesumnjivo javnog interesa svesno krši svoju zakonsku obavezu da istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informiše građane Srbije?

Gospodine Stefanoviću, u jednom od retkih obraćanja javnosti, izjavili ste još 2016. godine da je "tačno da smo danas preplavljeni medijima koji stimulišu glupost i proizvode halucinacije, ali ti ne stanuju u Takovskoj 10". Sedam godina kasnije, situacija na medijskoj sceni Srbije je neuporedivo gora, a nemala odgovornost za takvo stanje je i na Javnom servisu koji se, osim u retkim prilikama, opredeljuje za strategiju gromoglasnog ćutanja o temama i događajima koji bi mogli biti neprijatni po aktuelne nosioce vlasti. Jedan od flagrantnijih primera te strategije jeste upravo potpuno ignorisanje aktivnosti ProGlasa u informativnim emisijama Javnog servisa.

Rekli ste i ovo: "Bez dobrog i jakog javnog servisa, Srbija rizikuje da postane umobolna država". Putujući od jednog do drugog grada, inicijatori ProGlasa su se suočili sa uverenjem građana da je Srbija već neko vreme takva država. Upravo iz tog razloga, najveći broj njih pojavu ProGlasa doživljava kao tračak nade da je ozdravljenje Srbije moguće. Smatramo stoga da bi istinski dobar i jak javni servis, kome svi težimo, morao da objavi bar profesionalan izveštaj sa završnog skupa ProGlasa, koji će se održati u četvrtak 14. decembra, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, sa početkom u 20h. To je najmanje što Informativni program, na čijem ste Vi čelu, sada može da uradi ne bi li prekinuo strategiju gromoglasnog ćutanja i ispunio fiunkciju informisanja javnosti koju duguje ne ProGlasu, već građanima Srbije zbog kojih i postoji.“

Inicijativu ProGlas koja poziva ljude da u što većem broju izađu na predstojeće izbore, pokrenuli su Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja Ignjatović i Petar Peca Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati