Izbori 2024

[ Izvor: Vreme ]

02. 12. 2023. 08:52 2

Zloupotreba profesora i podataka učenika u kampanji

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pozvao je Ministarstvo prosvete da objasni po kom osnovu se od profesora zahteva prikupljanje podataka za isplatu novčane pomoći srednjoškolcima od 10.000 dinara i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja koji nisu potrebni za proces nastave.

Iz NSPRS-a navode da su se profesori širom Srbije, a najviše razredne starešine, suočile prethodnih dana sa zahtevom da prikupljaju podatke, uređuju i vode evidenciju potrebnu za najavljenu isplatu 10.000 dinara svakom srednjoškolcu.

- Popuni formular, koji ćeš dobiti u školi i novac će leći na tvoj račun. Ako nemaš svoj, onda na račun jednog od tvojih roditelja - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da će država svim lokalnim samoupravama prebaciti sredstva, kako bi svakom srednjoškolcu u Srbiji bilo isplaćeno po deset hiljada dinara.

- Nije previše, ali dovoljno da obraduješ sebe ili nekog tebi dragog za praznike - dodao je Mali.

Na ovaj način se, osim zloupotrebe profesora u jednoj predizbornoj populističkoj radnji, vrši i skladištenje, odnosno nepotrebna obrada većeg broja podataka o ličnosti roditelja svih učenika srednjih škola, kažu u NSPRS-u.

Iz Unije prosvetnih radnika Srbije postavljaju pitanje zašto prikupljanje, slanje, pa čak i obrada podataka o svemu navedenom ide preko razrednog i škole?

- Nigde u opisu posla odeljenskog starešine ne stoji distribucija formulara, prikupljanje podataka o tekućim računima učenika i eventualno roditelja im.

Dvadeset miliona evra svrsihodnije za nastavna sredstva

- A šta ako učenik izgubi formular ili ako roditelj ne želi da popuni formular? Da li onda izjavu piše razredni ili srednjoškolac ukoliko je punoletan ili roditelj punoletnog srednjoškolca koji nema tekući račun? - piše u zvaničnoj objavi Unije.

Profesori su pitali, ako je pre koji mesec, novac maloletnim licima uplaćivan na osnovu popunjavanja e-prijave od strane roditelja, gde je zapelo ovog puta?

- Novac se daje samo učenicima srednjih škola, pa škola garantuje da jesu učenici iste. Neupućeni bi pohvalili stimulativnu meru i promociju neophodnosti sticanja znanja i značaja škole. Upućeni će ćutati, gunđati i deliti, opominjati, podsećati i skupljati obrasce da ne bi decu oštetili, a nervoznog direktora natovarili sebi na vrat. Zašto preko škole, a ne u školu? Ne zamerite, ali namenjenih 20 miliona evra bi više doprinele budućnosti da su uložene u nastavna sredstva, opremanje i osavremenjivanje nastavnog procesa. Kada bi smo imali takve škole, možda nam učenici kako maloletni, tako i punoletni ne bi imali potrebu da popunjavaju obrasce sa brojevima tekućeg računa i adresom stanovanja - kažu iz Unije.

Dodaje se i da su broj svog tekućeg računa nastavnici su napisali na tarabi škole, pa ako se država seti, a morala bi da se seti već u januaru, kažu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati