Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

28. 11. 2023. 21:17 7

Režim deli novac pred izbore, ali i LCD TV, trotinete...

Kako opredeliti neopredeljene? Kako da neodlučni pređu na vašu stranu? Ako ne prođe ucena, novac uglavnom hoće. Poslednjih godina vlast, baš pred izbore, daje novac određenim grupama. Sada su na red došli srednjoškolci jer su penzioneri, majke i kategorije ugroženih građana već dobili, takozvanu, novčanu pomoć.

Nije mu u opisu posla, ali tu je Aleksandar Vučić da lično saopšti dobre vesti. Takozvani "helikopter mani" stiže, sem penzionerima, sada i mlađoj populaciji.

- Narednih 10 dana ćemo kao država prebaciti novac jedinicama lokalne samouprave, koji će ispratiti 10 hiljada dinara svakom srednjoškolcu u našoj zemlji. Kad kažem srednjoškolcu - to će ići preko njihovih roditelja - izjavio je u televizijskom gostovanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ako nisu gledali predsednika, saznaće srednjoškolci za poklon države na TikToku.

- Popuni formular koji ćeš dobiti u školi i novac će leći u narednih desetak dana na tvoj račun. Nije previše, ali dovoljno da obraduješ sebe ili nekog tebi dragog za praznike - poručuje ministar finansija Siniša Mali sa ove društvene mreže.

A SNS bi najviše obradovalo da građani o kojima brinu glasaju isključivo za njih. Otud često novac, i još češće, u periodu pre izbora.

- To je psihološki fenomen, a to je da ljudi mnogo više vole da dobiju i 10 dinara, nego da od toga što im država nije naplatila poreze uštede 20 dinara. I onda je sasvim logično da država koristi metode, de fakto kupovine, barem socijalnog mira - smatra politikolog Nikola Parun.

Važniji su socijalni mir i pobeda na izborima od mišljenja Fiskalnog saveta, koji ova davanja države ne vidi kao dobru praksu, koja ne pomaže boljem standardu građana.

- Predsednik kaže "dajemo novac srednjoškolscima koji ne glasaju", što je delimično tačno, jedan deo srednjoškolaca glasa, a sa druge strane novac leže na račune roditelja, a ti roditelji imaju pravo glasa - objašnjava novinarka Katarina Baletić.

- Kako se vlasti ćefne ti će dobiti novac kao nekakva tombola - navodi Parun.

Ta tombola će sve poreske obveznike sada koštati više od 400 miliona evra. Odakle, pa ponovo ćemo se zadužiti.

- Vraćaćemo svi mi, jer to je novac svih nas i onda kada se nesavesno troši svi ćemo ga vraćati. I nećemo vraćati 10 hiljada, nego ćemo vraćati više jer na svako zaduživanje ide kamata - objašnjava novinarka Baletić.

Od države novac, dok na lokalu, u Vrbasu biračima stižu i LCD televizori i trotineti.

Tvrde aktivisti vladajuće stranke da je sve finansirano iz njihovog džepa.

Institucije koje bi ovo trebalo da istraže, da vide ima li ovde korupcije i moguće kupovine glasova, se ne oglašavaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati