Izbori 2024

D. Ljutić

06. 12. 2023. 15:51 0

IZBORI U SRBIJI Tradicionalno falsifikovanje potpisa

U opštinskim upravama postoje činovnici koji su podređeni jednoj političkoj figuri, gradonačelniku, koji može da ih ubedi da falsifikuju potpise, tako što će izvući neke lične podatke građana iz baze podataka. Aprila 2016, desetak dana pred izbore, Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da više od 15.000 izjava građana, na sedam od 30 podnetih izbornih lista, nije pravno valjano, sa osnovanom sumnjom da su u pitanju falsifikati. Treba podsetiti i na 2020. godinu, kada je za kratko vreme na opštini Novi Beograd za tri liste prikupljeno više od 8.000 potpisa. Na izborima nijedna od njih nije uspela da pređe cenzus.

Prelistavanjem imena i potpisa kojima su overene izborne liste pojedinih stranaka za izbore u Beogradu otkrivene su desetine falsifikata, a članovi Gradske izborne komisije (GIK) koji su predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" izjavili su da veruju da je reč o stotinama potpisa kojima se dovodi u pitanje integritet celokupnog izbornog procesa.

Na zvaničnim sajtovima izbornih komisija (republičke, gradske, pokrajinske) ne postoji uputstvo kako građani mogu da provere da li se njihov potpis našao na nekoj izbornoj listi. Svojevremeno, pred predsedničke izbore u Crnoj Gori postojala je aplikacija pomoću koje su građani mogli da provere da li se njihov potpis podrške našao u bazi podataka podrške kandidatima za predsednika Crne Gore.

Inače, postoje dva načina na koji se potpisi overavaju - kod notara i u organima lokalne samouprave.Kod javnih beležnika je neosporno da građanin mora da se pojavi, da da ličnu kartu i da lično potpiše, jer javni beležnici imaju svoje licence i ne bi želeli da ih rizikuju. Međutim, u opštinskim upravama postoje činovnici koji su podređeni jednoj političkoj figuri, gradonačelniku, koji može da ih ubedi da falsifikuju potpise, tako što će izvući neke lične podatke građana iz baze podataka. 

Delegacija predizbornih posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posetila je Beograd pred ovogodišnje izbore. Kao zabrinjavajuće pominjano je i dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima tokom predizborne kampanje. Tokom posete delegacija je obaveštena o ozbiljnim zabrinutostima i navodima u vezi sa "fantomskim glasačima", falsifikovanim potpisima podrške kandidatima. Da je sve to tačno, potvrđuje i istorija falsifikovanja potpisa građana za izborne liste u Srbiji.

Polovinom aprila 2016, desetak dana pred izbore, Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da više od 15.000 izjava građana, na sedam od 30 podnetih izbornih lista, nije pravno valjano, sa osnovanom sumnjom da su u pitanju falsifikati. Ispitivanje sumnjivih potpisa pokrenuto je po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, a na osnovu izveštaja Republičke izborne komisije u kojem je traženo da se proveri verodostojnost podnetih potpisa za dve sporne liste. 

Afera je otkrivena kad su u RIK primetili "čudne pečate" Osnovnog suda u Šapcu na izbornoj listi Jedinstvene ruske stranke. Sumnja se probudila, jer je bilo 5.000 identičnih overa. 

Treba podsetiti i na 2020. godinu, kada je za kratko vreme na opštini Novi Beograd za tri liste prikupljeno više od 8.000 potpisa. Na izborima nijedna od njih nije uspela da pređe cenzus. Analizirajući izbore od prošle godine, posmatračka misija Crte je između ostalog navela: "Ono što je obeležilo ovu kampanju je ono što se desilo 2016. godine, a to je falsifikovanje potpisa za izbore. Tu je krivica ministarstva državne uprave jer oni kontrolišu spiskove".

Inače, svaki građanin koji sumnja da je njegov potpis falsifikovan može podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, jer poverenik nema ovlašćenja da podnosi pojedinačne krivične prijave u ime građana. Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet povodom navoda o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih lista.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati