Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

23. 11. 2023. 21:42 11

RIK: Glasači sa KiM glasaće u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je ovog četvrtka da ne postoje uslovi da se na Kosovu i Metohiji sprovedu izbori, tako da će birači sa Kosova moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati.

Kako je rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, oni su Kancelariji za Kosovo i Metohiju uputili dopis o načinima da se omogući glasanje na izborima na prostoru KiM.

- Obavešteni smo od kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje Oebsa koji asistira u izborima još od 2012. godine - rekao je Dimitrijević.

Član RIK-a Nemanja Stanković predložio da se RIK obrati vladi Srbije kako bi se obratila Unmiku i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu.

Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Željka Radeta rekla da do 2022. Oebs imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja "jedina ispravna i moguća".

Proglašena lista SDS - DJB

RIK je proglasila ovog četvrtka izbornu listu "Saša Radulović - Dosta je bilo - Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka - Ana Pejić - Otete bebe - Dobro jutro Srbijo".

Kako je rečeno na sednici, podneta je lista sa 250 kandidata koja ispunjava sve uslove za proglašenje, uz nju je predato 11.597 izjava o podršci građana, a naknadnim prebrojavanjem je utvrđeno da je predato 10.534 valjanih potpisa.

RIK je na sednici konstatovala i više ostavki na mesta u opštinskim izbornim komisijama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati