Izbori 2024

Direktno.rs

15. 11. 2023. 14:03 4

Vladimir Obradović: Srušićemo 17. decembra vlast da vlast ne bi rušila Sajam i most (VIDEO)

"Oni Sajam žele da ruše da bi proširili Beograd na vodi i napunili svoje džepove. Oni dušu jednog grada menjaju za kvadrate. Dakle, trampimo dušu jednog grada za kvadrate. To je nedopustivo. 17. decembra mi ćemo srušiti vlast da vlast ne bi rušila Sajam i most. A 18. decembra kada se probudimo u slobodnom Beogradu, daćemo sve od sebe da ovaj grad sačuvamo, a da ovo mesto ostane mesto kulture, mesto sporta i mesto napretka ovog grada", izjavio je ove srede kandidat za gradnočalenika liste "Srbija protiv nasilja" prof. dr Vladimir Obradović na konferenciji za štampu održanoj ispred Beogradskog sajma.

Obradović je rekao da su "Beograđani uz ovaj Sajam odrastali", da je "hiljade i hiljade srednjoškolaca ovde polagalo prijemne ispite za fakultete" i da je "Sajam bio prag sa koga stupaju u akademsku zajednicu".

- Sajam neće biti srušen. Naš tim neće dozvoliti da se to desi, učinićemo da Sajam ostane dostupan budućim generacijama Beograda - rekao je Obradović i dodao:

- U ovim halama knjige je potpisivao jedan nobelovac, naš Ivo Andrić. Odavde je otišla i prva televizijska slika, i to slika Starog savskog mosta koji ova odlazeća vlast, na čelu sa Šapićem, takođe želi da ruši - naglasio je Vladimir Obradović.

- Oni žele da ruše Stari savski most i žele da ruše Beogradski sajam. Zamislite da neko u Milanu hoće da sruši Fieru, a to je njihov sajam iz 1920. godine ili da gradonačelnik Njujorka hoće da ruši Bruklinski most. To se ne radi. Ovaj Sajam je i kulturno dobro i arhitektonsko čudo, posebno delo posleratne kulture. Ja sam inženjer, a ovo je nešto na šta su svi inženjeri ove zemlje i ovog grada ponosni. Za Sajam nas vezuju još mnoge stvari i svako ko živi u Beogradu ili je dolazio ovde kao drag gost, ima emociju za Sajam. Na prvom Sajmu posle njegovog otvranja 1957. bilo je million posetilaca. To je nešto što je duboko ukorenjeno u temelje Beograda i tako će i ostati - zaključuje Obradović.

Prisutnim medijima obratio se i nosilac beogradske liste "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović i tom prilikom je poručio da Sajam ostaje.

- Ideja koalicije "Srbija protiv nasilja" je da sačuvamo obrise Beograda kakav znamo. Da sačuvamo sve one prostore i objekte koje čine naše kolektivno sećanje i da ih unapredimo za buduće generacij - rekao je Veselinović.

- Mi smo se borili protiv projekta Beograda na vodi koji predstavlja simbol naprednjačke vlasti i krunu investitiorskog urbanizma, a ideja zašto oni žele da izmeste Sajam je da se Beograd na vodi proširi i to je ono što im nećemo dozvoliti. Samo hala jedan je zaštićena. Naš stav je da i hale 2, 3 i 4 moraju da budu zaštićene kao kulturno dobro i pozivamo Zavod za zaštitu spomenika kulture da to uradi što pre. Sramota je što do sada nije urađeno. Naša porukama građanima je da Sajam ostaje i da Stari savski most ostaje - poručio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati