Beograd

Dr Slavica Plavšić

11. 06. 2023. 14:42 32

Zbogom, Batajnice

Otvorena na velika vrata i velika zvona, najveća kovid bolnica na Balkanu, bolnica u kojoj je u kratkom periodu umrlo možda najviše ljudi na jednom mestu, konačno je zatvorena! Reklo bi se isuviše tiho, bez zvaničnih objava i nekako "postiđeno".

Bilo, ne povratilo se nikada više! Za ove, skoro tri godine, tamo se završilo na hiljade i hiljade života u najstrašnijim mukama. Mnogi su tamo zadnji put ispratili svoje sinove i kćeri, majke, očeve, braću, sestre, supružnike, prijatelje... Nisu stigli i nisu mogli ni da se pozdrave sa njima... Ni da ih zagrle. Najčešće su uplakano, prestravljeno ili nemo gledali za sanitetom koji odvozi njihove najmilije, pitajući se da li će ih ikada ponovo videti.

Neki pacijenti su, srećom, otpušteni kući izlečeni ili oporavljeni, ali strahote koje su tamo videli i doživeli, nikada neće zaboraviti.

Mesecima se najavljivalo zatvaranje specijalne kovid bolnice Batajnica, ali, iz nepoznatih razloga, realizacija te odluke se stalno odlagala. Pre desetak dana smo pisali o tome kako se neracionalno troše ljudski i materijalni resursi, kako se bolnica snabdeva opremom i lekovima i kako rade sve prateće službe za 10-15 pacijenata, koji su imali pozitivan PCR test kao uzgredan nalaz. Smena lekara, na specijalizaciji iz anesteziologije je bila subotom. Kolega koji je trebalo da preuzme dežurstvo ove subote, dobio je vajber poruku sledeće sadržine:

"Poštovane kolege i saradnici, danas je kovid bolnica "Batajnica" ispratila svog poslednjeg bolesnika. Nakon 908 dana rada i 24.000 bolesnika, prestaje sa radom kao kovid bolnica. Želim da vam se svima zahvalim na saradnji. Srdačan pozdrav".

U potpisu žensko ime, valjda svima poznato... Kao da se šalje uobičajena, svakodnevna poruka.

Svi koji su tamo radili, pamtiće je po mukama, po bolestima i besomučnom umiranju. Svi, koji su tamo ostavili svoje najmilije, zaobilaziće je kao najukletije mesto. Nadajmo se da će ta zgrada, ta bolnica smrti, uskoro dobiti neku svoju humaniju namenu i svrhu.

Zbogom Batajnice, nikada se više ne povratila, takva kakva si bila. Zbogom zauvek i da se ovakve bolnice smrti nikada više i nigde ne otvaraju.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati