Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

15. 04. 2024. 06:56 1

Profesija - političar

Politikologija nedri profesiju - politikologa. A, politikolog ne znači da je intelektualac tog profila istovremeno i političar. Naprosto i neverovtno je da nigde u svetu ne postoji škola ili fakultet koji je potrebno završiti i postati, po profesiji - političar.

Danas, u SNS-u svako može da se aktivno "bavi politikom" i da tako stekne zvanje obećavajuće, unosne i zavodljive profesije - političar. I onaj što lepi stranačke plakate i onaj što fizički nasrće na političke protivnike, po zadatku svoje partije su, dakle - političari.

U našem slučaju to je više nego očigledno. Matematičar, kondukter, keramičar, advokat, profesor, poljoprivrednik, lekar, glumac... i koje sve još ne profesije mogu da se, preko noći, transformišu u jednu, zajedničku im, profesiju - političar.

I da u parlamentu za svaki zakon ili odluku glasaju po direktivi - jednoglasno.

Dovoljno je da neko ima rođačku vezu sa nekim dobro pozicioniranim političarem u vladajućoj SNS ili samo da se učlani u nju i eto nam ga novi - političar.

SNS je eklatantan primer bućkuriša raznih profesija koje se međusobno ne podudaraju, ali spaja ih zajednički interes: večiti opstanak na vlasti.

Neophodne osobine koje pojedinac mora da ima, ako misli da napreduje u stranci na vlasti su: biti bez skrupula, bez kičme, bez samopoštovanja, biti što je više moguće alav, biti spreman da daš ili primiš mito, biti alergičan na istinu, pravdu, poštenje...

No, politika može i treba da bude veština mudrih, nekompromitovanih, časnih ljudi koji teže da svojim idejama postignu najšire mogući, društveni konsenzus. Podrazumeva se da bi se njihove ideje mogle nazvati humanim, dakle, ljudskim, ako se zalažu za stvarno slobodno, uređeno, pravno funkcionalno i pravedno društvo.

Srbija, na sreću, ima takve ljude. Oni su u opoziciji koja se hrabro i beskompromisno bori protiv neobuzdane vlasti SNS-a izlažući se mnogim opasnostima i neprijatnostima. Ali uvek postoji bojazan da i među njima nema onih ubačenih elemenata, po zadatku, tipa raznih Bulatovića.

Daleko bilo!

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati