Kolumne

Natan Albahari

09. 04. 2024. 18:47 8

Da li je potrebno da potrošimo šestinu godišnjeg budžeta na naoružanje?

Nije sporno, čak je i poželjno, da se Srbija što pre i što vise integriše u Zapadne vojne bezbednosne strukture, a da smanji saradnju sa Rusijom i Kinom. Odlična saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja, kao i vojne vežbe u sklopu programa Partnerstvo za mir sa NATO savezom dobra su stvar za Srbiju, navodi međunarodni sekretar i član Predsedništva PSG Natan Albahari u autorskom tekstu, koji prenosimo u celosti.

Ali kada predsednik Vučić najavljuje i potpisuje sporazum sa Francuskom u vrednosti većoj od tri milijarde evra za kupovinu aviona kao direktnu pogodbu, javnost i građani imaju pravo da znaju da li se ovaj novac troši na pravi način i da li je neophodno da potrošimo jednu šestinu godišnjeg budžeta na kupovinu naoružanja.

Mi iz Pokreta slobodnih građana svesni smo bezbednosnih izazova i neophodnosti da se zaštiti vazdušni prostor Srbije, ali način na koji se dolazi do ovog sporazuma jasno nam govori da se ovde ne radi do kraja o bezbednosti, već i o interesu da Vučić pokrije demokratski deficit u Srbiji i napad u Banjskoj, time što će sklopiti unosan posao sa jednom od najmoćnijih država na svetu. Predsednik Francuske Emanuel Makron je bio više nego eksplicitan po ovim pitanjima na zajedničkoj konferenciji za medije, i rekao da očekuje brzo razrešenje ovih pitanja kako bi se saradnja nastavila.

Za ovakav trošak, od tri milijarde evra, neophodno je da postoji saglasnost struke, kao i ozbiljna rasprava u Skupštini, odnosno da građani znaju da je ovo najbolje moguće rešenje za Srbiju.

Svedoci smo da se od strane režimskih medija vodi kontinuirana kampanja protiv država Zapada, naročito Francuske i Nemačke, a sada naprasno to postaju naši najbliži saveznici i saradnici. Sigurni smo da bi za javnost u Srbiji mnogo bolje bilo da zna ko su nam saveznici i da o tome postoji strategija, a ne kampanja.

Zašto baš sada, i zašto baš ove avione kupujemo, ko će ih i po kojoj ceni održavati, da li postoje jeftinija rešenja koja bi na isti način zadovoljila naše potrebe, ređaju se pitanja o ovom slučaju. Ovako, odlukom jednog čoveka i samo da bi on održao svoju autokratiju, sklapa se još jedan u nizu koruptivnih poslova, koji će na kraju verovatno završiti neslavno i bez epiloga.

Bliska saradnja sa evropskim i severnoatlantskim zemljama u svim oblastima, pa i vojnoj industriji, dobra je i neophodna stvar za Srbiju, koja se davno opredelila da je to njen put. Ali moramo i da vodimo računa o tome gde se i kako troši novac građana Srbije, da li je to što kupujemo neophodno, ili puki hir jednog čoveka koji je prigrabio apsolutnu vlast.

Natan Albahari, međunarodni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati