Beograd

[ Izvor: N1 ]

12. 03. 2023. 19:43 17

Ko je izgradio Hram svetog Save: SPC, neimari ili Vučić?

Ko je izgradio Hram svetog Save? Neimari? Srpska pravoslavna Crkva tokom stolovanja sedam patrijarha? Trojica posvećenih arhitekata i njihovi timovi? Svi koji su davali priloge, pomagali? ili jedan čovek i njegova vlast?

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, leta Gospodnjeg 2023. izjavio je:

- Hram svetog Save koji 100 godina nismo mogli da napravimo, pa smo ga sad napravili. Nismo ga mi sad završili, nego smo ga sad napravili. Da ljudi to znaju. Jer smo dali ogroman novac, i to smo mogli tek kada nam je država osnažila i ojačala - rekao je Vučić na TV Hepi.

Krajem 19. veka rešeno je da se izgradi Hram. 1931. godine prihvaćen je projekat Bogdana Nestorovića, dopunjen detaljima Aleksandra Deroka. Gradnja hrama počela je 1935, a 1939. patrijarh Gavrilo osveštao je temelje. Bombardovanje Kraljevine Jugoslavije prekida izgradnju i temelji sa zidovima zarastaju u korov sve do 1984. godine, kada predsednik predsedništva Srbije Dušan Čkrebić dozvoljava nastavak gradnje. Projekat modernizuje i dopunjuje arhitekta Branko Pešić. Već 1989. Hram dobija kupolu koja se dizala malo pomalo 40 dana i glavni krst. 1996. radovi staju i obnavlaju se 2000. Sledeće godine postavljena su zvona. A do 2004. završen je eksterijer hrama, a fasada 2017. Mozaik, koji su radili ruski umetnici, završen je 2020. godine.

Vladimir Veljković podseća da je prethodnih godina upravo Vučić isticao ulogu lično ruskog predsednika (Vladimira Putina) u završavanju hrama, a sada hram koristi za samopromociju.

- Vučićevu izjavu bih sagledao i kao potrebu da se na neki način izbriše ta prethodna kampanja koja je imala za cilj da ruskog predsednika Vladimira Putina predstavi kao nekog ko je zaslužan za izgradnu Hrama - navodi on.

Od 1895. i osnivanja Društva za izgradnju Hrama svetog Save bilo je predviđeno da se izgradnja finansira donacijama građana, zaveštanjima imovine, da novac daje država, građani prilozima u crkvi, da se novac prikuplja posebno organizovanim priredbama, izložbama, predavanjima...

Od 1984. kada se ponovo nastavlja gradnja, Crkva je proglasom pozvala donatore, dajući mogućnost da u zavisnosti od donirane sume postanu zadužbinari, dobrotvori, utemeljivači, priložnici...

Arhitekta Branko Pešić, koji je radio besplatno, organizovao je niz predavanja i izložbi čiji je prihod išao na izgradnju Hrama.

Nakon promena 2000. Zoran Đinđić organizuje donatorske večeri - novac prilažu kompanije, potom građani Srbije, šalju i Srbi iz dijaspore. 2004. godine je zatražena pomoć Ruske pravoslavne crkve za unutrašnje uređenje hrama. Novac se davao iz bužeta i preko poštanskih marki.

Teško je kroz dugu istoriju izgradnje hrama sračunati koliko je njegova izgradnja koštala i ko je dao najviše. Jedno je sigurno - što kroz donacije, priloge i zaveštanja, a što kroz budžetska izdvajanja, Hram su gradili građani i vernici i oni koji to nisu, i to iz nekoliko država, državnih uređenja i režima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati