Beograd

I. V.

16. 11. 2022. 10:09 14

Jovanović za Direktno: U Beogradu se ne pitaju ni struka ni građani, to mora da se menja

Centar za lokalnu samoupravu je pokrenuo izjašnjavanje Beograđana o sudbini Starog savskog mosta, na sajtu ove organizacije. Osnivač i direktor Centra, gradski odbornik u prošlom sazivu i nekadašnji šef odborničke grupe „Savez za Srbiju“ Nikola Jovanović, a Direktno.rs odgovora na naša pitanja, između ostalog, i ovim povodom:

Zašto ste pokrenuli ovu anketu?

- Pre nekoliko dana je ratifikovan sporazum kojim Srbija uzima zajam od komercijalnih banaka za rušenje postojećeg i izgradnju novog mosta na Savi. U obrazloženju stoji da su se Beograđani izjasnili da se Stari savski most izmesti u park, kao i da je stav struke jednoglasan po ovom pitanju. Ni jedno ni drugo nije tačno. Zato je Centar za lokalnu samoupravu pokrenuo izjašnjavanje građana po ovom pitanju, ali će organizovati i stručnu raspravu o tome kako najbolje dodatno premostiti Savu između Novog i starog Beograda - kaže Jovanović za naš sajt.

Šta pokazuju preliminarni nalazi ankete?

- Odziv na anketu je ogroman i pozivam Beograđane da nastave do kraja nedelje da glasaju. Objavićemo nakon toga rezultate, ali ono što vidim iz komentara koji pristižu jeste da Beograđani nisu protiv novog mosta, da im se čak dopada idejni projekat CIP-a za njega, ali da ne žele da Stari savski most bude uništen ili preseljen u park. Za Beograđane on ima određenu sentimentalnu, ali pre svega saobraćajnu vrednost.

Koji je Vaš stav?

- Moj stav sam saopštio još 2019. godine: potreban je novi most, ali najbolje je bio da smo napravili most blizanac. U toj varijanti, Stari bi funkcionisao za saobraćaj dok se novi ne sagradi, a onda bi služio kao pešačko-bicikistički. Ne mogu da budem protiv novog mosta na Savi koji je preko potreban, uostalom, na izborima 2018. godine sam bio na listi koju je predvodio čovek koji je Beogradu ostavio čak tri nova mosta.

Da li je ovo najveći problem u Beogradu?

- Ovo je samo simptom haosa i manjka organizacije prilikom planiranja razvoja i realizacije bitnih projekata. Beograd je trenutno grad bez razvojne vizije, bez jasne slike o tome šta je i šta treba da bude. Beograd je siroče bez ekonomske svrhe, kojem preti paraliza i siromaštvo.

Glavna železnička stanica „Prokop“ nije i neće zaživeti kao takva, nemamo autobusku stanicu niti luku, više niko ne veruje da ćemo dobiti smisleni metro, a ni postojeća infrastruktura se ne koristi pametno. Na primer, nekadašnja gradska vlast je 2012. godine završila most na Adi, koji je najkapacitetniji most u Beogradu i najvredniji deo naše gradske infrastrukture. Naredne vlasti nisu uspele da ga povežu ni sa Rakovicom, niti sa Autokomandom, pa je on ostao nepotpuno iskorišćen. To je užas.

Šta predlaže CLS?

- CLS predlaže konkretne stvari u svim oblastima. Metro mora da povezuje glavnu železničku i autobusku stanicu, kao i aerodrom. Glavno saobraćajno čvorište treba da bude Blok 42 na Novom Beogradu, gde je trebalo integrisati železničku i autobusku stanicu. Mora se uvesti moderan rečni saobraćaj, rešiti individualna ložišta, iskoreniti partokratija i korupcija.

Ali svega, moramo vratiti stručnost, etičnost i vrednosti u beogradsku politiku. Ako si kupio diplomu i nemaš radno iskustvo, ne možeš biti direktor JKP. Ako si krao, ideš u zatvor. Ako si divlje gradio, ne možeš da budeš gradonačelnik. I to je tako - zaključio je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati