Beograd

[ Izvor: Danas ]

02. 11. 2022. 16:03 5

Poverenik pokrenuo inspekcijski nadzor zbog Šapićevih vaučera

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pokrenuo je vanredni inspekcijski nadzor nad Gradom Beogradom na osnovu predstavki građana, povodom podataka koje su traženi od škola u vezi sa podelom besplatnih vaučera za kupovinu sportske opreme, saznaje Danas.

U službi Poverenika rečeno je Danasu da će Poverenik u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi relevantne činjenice i okolnosti ovog slučaja, nakon čega će javnost biti obaveštena o ishodu tog postupka.

Redakcija ovog medija se prethodno obratila povereniku pošto su pojedini nastavnici posumnjali da se krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti budući da će vaučeri biti deljeni preko škola, a od direktora obrazovnih ustanova je traženo da dostave adrese učenika.

Međutim, to nisu jedini podaci koje škole treba da pošalju do 4. novembra.

Kako se navodi, u tabelama koje su škole dobile iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, uz propratno obaveštenje o vaučerima, traži se da dostave spiskove sa imenima i prezimenima učenika, starih do 19 godina, datumima njihovog rođenja i adresama stanovanja.

Isti ovi podaci su traženi i za zaposlene u školama.

Nekoliko direktora škola sa kojima su novinari Danasa razgovarali kažu da im je na nedavnom sastanku sa gradonačenikom Beograda Aleksandrom Šapićem rečeno da će vaučeri stići u škole i da će potom biti podeljeni deci i zaposlenima. Zato ni njima nije jasno zbog čega Grad traži adrese učenika i zaposlenih.

Zbog čega su tražili adrese ako će vaučeri biti podeljeni preko škola, da li su preduzeli sve korake u cilju zaštite podataka o ličnosti, što podrazumeva i da svi roditelji budu upoznati ko i zbog čega prikuplja lične podatke učenika i ko će imati uvid u njih, ova pitanja su postavljena nasdležnima u Skupštini grada Beograda, ali odgovor nije stigao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati