Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

[ Izvor: N1 ]

22. 09. 2022. 08:13 11

Vozač GSP: Trpim mobing!

"Teraju te da radiš šest dana nedeljno, iako to po zakonu ne smeju, a taj šesti dan ti vode kao dobrovoljni rad. Plaćaju ti manje nego za redovan rad, nemaš pravo na topli obrok, a ako na to ne pristaneš onda te skidaju sa linije, daju ti nešto što ti je daleko od kuće ili te čak prebace u drugi pogon. Čist mobing", ispričao je za N1 jedan od vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", koji kaže da je svakodnevno izložen pritisku svojih nadređenih.

Sagovornik N1 dodaje i da je autobus koji vozi jedan od novijih u pogonu, a da je klima uređaj u njemu neispravan još od juna.

- Duva, ali ne ladi. Razumem nezadovoljstvo putnika, ali možeš li da zamisliš kako je meni bilo celo leto, svaki dan bez klime. Dođem kući, a pantalone mi bele od znoja. Imaš garažu od hiljadu i kusur autobusa, od kojih 600-700 ima klimu, a ti nemaš svoju službu, već plaćaš trećim licima da vrše popravku i održavanje klima-uređaja. I normalno da ti je skupo. Da ne pričam o redovnom održavanju. Na kraju svake sezone trebalo bi promeniti filtere, a to se nikad ne radi. Ko će da da pare za to… - pita se naglas.

Kako kaže, najradije bi dao otkaz, ali "dođeš u situaciju da moraš da trpiš".

- Stisnu te godine, gde sad ja da idem u ovim godinama… Jeste li čuli nekad da je GSP napustio neki referent, administrativni radnik, direktor? Ne, sigurno. Zauzeli poziciju i ne mrdaju. Idu vozači i mehaničari. Odlaze čak i novozaposleni vozači koji su sami platili obuku. Rade dva meseca i kažu "platiću koliko treba, ali neću više ovde da radim". To vam sve govori - priča ozlojeđeno.

"Da nemam malu decu, odmah bih otišao odavde"

Slično iskustvo ima i njegov mladi kolega, koji takođe čitavo leto vozi autobus u kojem ne radi klima-uređaj.

- Imam porodicu, malu decu, a da sam sam otišao bih odavde, ne bih uopšte razmišljao - kaže nam ovaj vozač.

Navode vozača potvrdio je i predsednik Sindikata vozača GSP "Beograd" Nebojša Mitrović, koji u razgovoru za portal N1 podseća da problem sa nezakonitim radom u tom preduzeću postoji skoro već godinu dana.

- Poslovodstvo se vadi na to da nema dovoljno vozača, pa onda teraju ljude da rade po šest dana iako po zakonu radna nedelja ima 40 časova. Svesno krše zakon, a pravdaju se nedostatkom vozača. Oni koji to odbiju, neće dobiti polazak koji rade, autobus koji im se sviđa, a može da bude prebačen i u drugi pogon, mada se to retko događa. Različiti su načini da se sankcioniše odbijanje vozača da rade šest dana nedeljno, a oni ne umeju tome da se odupru jer ne žele da ulaze u sukob sa poslovodstvom. To je linija manjeg otpora - konstatuje Mitrović.

Prvi čovek Sindikata vozača GSP ističe i da su opravdane žalbe kolega na rad u letnjim mesecima, jer broj neispravnih klima-uređaja u vozilima nije mali.

- Sve veće opravke, pa i one manje, rade treća lica. Samim tim se novac ispumpava iz GSP-a jer mi imamo svoje majstore. Sve što se tiče održavanja i servisiranja klima-uređaja takođe rade treća lica, koja to dvostruko, pa čak i trostuko naplaćuju - tvrdi Mitrović.

Na pitanje zbog čega se tako radi, Mitrović kaže da je rukovodstvu u interesu da to radi sa trećim licima jer "tu postoji neki procenat koji verovatno dobijaju ovi gore koji zaključuju te ugovore".

- Ako zamena tri brezona košta više od 200.000 dinara, a to su radnici održavanja u GSP-u radili za platu, onda vam je sve jasno - iznosi jedan od primera.

GSP "Beograd" bez odgovora

Navode vozača i predstavnika sindikata novinari N1 su pokušali da provere u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd". Pozivajući se na odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nadležne u tom javnom preduzeću zamolili su za odgovore na pitanja u koliko vozila JKP GSP "Beograd" su klima uređaji ispravni, koja firma je zadužena za njihovu popravku, održavanje i servis i pod kojim uslovima, kao i zbog čega održavanje i servis klima-uređaja u vozilima ne vrše radnici GSP "Beograd" koji su za to stručni i obučeni.

Takođe, zatražen je i komentar na tvrdnje pojedinih vozača da rade više od zakonom dozvoljenih 40 sati nedeljno, a što je potvrdio i predsednik Sindikata vozača GSP-a Nebojša Mitrović, postavljajući pitanje nadležnima mogu li vozači GSP trpeti bilo kakve konsekvence u slučaju da odbiju da rade više od pet dana u toku jedne radne nedelje.

Umesto konkretnih odgovora na postavljena pitanja, Služba za medijski nastup GSP "Beograd" uputila je novinare na Sekretarijat za informisanje, ali odgovore koje smo tražili nismo dobili ni na toj adresi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Žmurke