Beograd

Direktno.rs

28. 01. 2020. 17:14 0

Održano pripremno ročište protiv Grada Beograda

Pripremno ročište u sporu građana iz Cetinjske ulice protiv Grada Beograda za nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci kao posledici rada ugostiteljskih objekata smeštenih u neposrednoj blizini stambenih zgrada održano je danas. Pripremno ročište održano je u Prvom osnovnom sudu, više od godinu dana nakon podnošenja tužbe.

Kao dokazni materijal uz tužbu protiv Beograda podneti su rezultati merenja buke u lokalima u Cetinjskoj, video snimci i izveštaj stručnjaka sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi "Udruženje Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu".

U tužbi je traženo da se lokalima na prostoru nekadašnje Pivare u Cetinjskoj nalože mere akustičke izolacije i uklanjanje svih izvora buke iz spoljašnje sredine.

- Tužba je bila logičan nastavak naše duge borbe za normalan život. Nezadovoljni smo što sistem ne prepoznaje naše probleme, ne trudi se dovoljno da reši problem buke, i čak i kada zaštitu svojih prava potražite na sudu morate da čekate više od godinu dana da se održi pripremno ročište. Iako gotovo svakodnevno prijavljujemo preglasnu muziku, gradske vlasti i dalje ne rade ništa na smanjenju buke, nego se uvek pozivaju na poštovanje radnog vremena od strane klubova. Kontrolna merenja koja su rađena skoro uvek pokazuju prekoračenja dozvoljenog nivoa buke, pokreću se prekršajni postupci ali i pored svega toga buka ne prestaje. Znamo da nismo jedini u Beogradu ugroženi bukom jer nam se javljaju stanari ostalih delova grada i mole za pomoć. Mi ih svojom borbom ohrabrujemo da ne trpe već da pritiskom nateraju nadležne da reše problem buke u Beogradu - kaže stanarka Cetinjske i jedna od podnosilaca tužbe.

Ovo je prva ovakva tužba protiv Beograda, ali ne i prva te vrste u Srbiji: 78 građana Novog Sada tužilo je pre četiri godine Republiku Srbiju i Grad Novi Sad iz istog razloga i taj spor je rešen u korist građana. Grupa građana u Valjevu prošle godine uručila je gradskoj upravi opomenu pred utuženje s obzirom da ne rešavaju problem buke u starom delu grada - Tešnjaru, iako Valjevo ima jasno definisane akustičke zone.

Iako su gradska uprava i lično zamenik gradonačelnika Goran Vesić javno obećavali da će problem buke u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen do kraja 2016. godine, buka iz ugostiteljskih objekata postala je jedan od gorućih komunalnih problema Beograda.

Ekološka udruženja procenjuju da je oko 400 000 ljudi izloženo prekomernim nivoima buke iz noćnih klubova, kafića i splavova.

Stanari, učesnici tužbe, pristali su na predlog za medijaciju čime su još jednom jasno stavili do znanja da su i pored torture koju godinama trpe od ugostiteljskih objekata, i ugroženih osnovnih  ljudskih prava na miran i porodičan život, spremni da kroz dogovor sa gradom reše spor. Sud je odredio da se postupak medijacije okonča u roku od 60 dana što je prilika da se vidi da li nadležni imaju volju da svojim građanima koji žive u Cetinjskoj i Zetskoj ulici omoguće dostojan život.

U narednih 60 dana Grad Beograd će pokazati da li je spreman da konačno reši jedan od gorućih ekoloških i komunalnih problema Beograda - problem buke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati